POŠTA SLOVENIJE NADGRAJUJE AKTIVNOSTI V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM IN ZMANJŠEVANJU OGLJIČNEGA ODTISA

Generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot je danes predal donacijo predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču v višini 1.000 EUR, s čimer je Pošta Slovenije postala partner projekta Dan sajenja medovitih rastlin in se zavezala k nadaljnjim aktivnostim, ki bodo pripomogle k osveščanju in pozivanju k ohranjanju čistega in zdravega okolja za čebele in ostale opraševalce. Ob tej priložnosti sta si ogledala Hišo kranjske čebele v Višnji Gori, kjer sta posadila medovito rastlino  in spregovorila o pomenu ohranjanja medovitih rastlin za ohranjanje zdravega okolja ter o prizadevanjih za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje.  
 
S tem projektom Pošta Slovenije nadgrajuje aktivnosti v boju proti podnebnim spremembam in zmanjševanju ogljičnega odtisa, ki jih izvaja v skladu s prizadevanji na področju trajnostnega poslovanja in trajnostnega razvoja. Ena od aktivnosti Pošte Slovenije pri podpori projekta Dan sajenja medovitih rastlin bo tudi spodbujanje interne in splošne javnosti k odgovornemu odnosu do okolja in izvajanju dejavnosti, ki pripomorejo k ohranjanju čistega in zdravega okolja za čebele in ostale opraševalce.
 
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot
 
NOVA LOGISTIČNA HALA NA LOKACIJI POŠTNEGA LOGISTIČNEGA CENTRA V LJUBLJANI
Pošta Slovenije je konec meseca januarja pridobila uporabno dovoljenje za novo logistično halo, ki ji omogoča širitev kapacitet na lokaciji poštnega logističnega centra v Ljubljani. Objekt ima okoli 5.100 m² površine. S širitvijo objekta, predvsem zaradi rasti paketnih pošiljk,  so zagotovljene prostorske kapacitete za predelavo pošiljk, prispelih iz mednarodnega prometa, paketnih pošiljk in centralizacijo usmerjanja pisemskih pošiljk. Za investicijo je Pošta Slovenije namenila nekaj manj kot 8 mio. EUR.
 
V večje in sodobno opremljene prostore se bo preselila Carinska in izmenjalna pošta Ljubljana. Preselila se bo tudi dejavnost izročanja pošiljk, ki trenutno deluje v prostorih poštnega logističnega  centra Ljubljana, ter okenski del pošte 1102 Ljubljana, ki trenutno deluje v prostorih bivše pošte 1123 Ljubljana (Murgle). Pošta 1102 Ljubljana bo zaradi selitve zaprta zadnji dan v februarju. Tega dne bodo stranke pošiljke v prenos lahko oddale v poštnem logističnem centru v Ljubljani. Od 1. marca naprej pa bo pošta 1102 Ljubljana poslovala v novih prostorih, in sicer od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure.
 
V nove prostore bo v letu 2022 nameščena tudi tehnološka oprema za razkladanje, sprejem in usmerjanje paketov, prispelih na način »loose load« (proste pošiljke). Konec leta 2022 ali v začetku leta 2023 pa bo v novo halo nameščena še naprava za strojno usmerjanje prostih pošiljk.
 
 
 
PRVA MOBILNA POŠTA
Pošta Slovenije je v letošnjem letu vzpostavila tudi prvo mobilno pošto, ki se  trenutno nahaja na lokaciji v Mariboru.   Mobilna pošta je prva pošta, kjer se storitve opravljajo v dostavnem vozilu, ki je v notranjosti ustrezno predelano. Mobilna pošta občasno posluje na lokacijah, kjer pride npr. do izpada delovanja pogodbene pošte. Posluje dve uri dnevno v različnih krajih, odvisno od potreb, delovni čas je  odvisen tudi od delovnega časa pošte, namesto katere prevzame izvajanje poštnih storitev.
 
Mobilna pošta  zagotavlja storitve, ki se izvajajo v poštnih poslovalnicah: sprejem vseh vrst pisemskih pošiljk in paketov, izročanje pošiljk, za katere so naslovniki prejeli obvestilo o prispeli pošiljki, plačilo položnic, dvig ali polog gotovine na transakcijski račun, dvig gotovine prek POS-terminala, plačilne in bančne storitve za komitente Nove KBM, nakup znamk, kuvert, razglednic, dopisnic, paketne embalaže ipd.
 
Mobilna pošta je prva pošta, ki posluje na način, da se določene storitve izvajajo iz avtomobila (srednjega dostavnega vozila), katerega tovorni prostor je ustrezno nadgrajen za izvajanje storitev
 
SKUPNI OBSEG PISEM UPADA, POVEČUJE SE KOLIČINA PAKETOV
Decembra 2021 objavljeno poročilo International Postal Corporation navaja, da je zaprtje gospodarstva zaradi covida-19 pospešilo spletno trgovino in digitalne trende, v poštni industriji pa povzročilo še hitrejši strukturni premik s pisemskih pošiljk na pakete.
 
Rast se umirja, donosnost je upadla – poštna industrija je v 2020 še naprej rastla: prihodki so se v povprečju povečali za 1,4 odstotka (5,5-odstotna rast v 2019), vendar se je zaradi izzivov, povezanih s pandemijo, povprečna EBIT marža zmanjšala za -0,9 odstotka kot posledica operativnih izgub številnih poštnih operaterjev.
 
Digitalizacija zmanjšuje količine pisem – od leta 2010 se je skupni obseg pisem v razvitih gospodarstvih zmanjšal za skoraj tretjino, pri nekaterih poštah pa se je zmanjšal za več kot tri četrtine.
 
IPC je v svojem poročilu ugotovil, da so paketi v letu 2020 zabeležili 15,3-odstotno medletno globalno rast količin ter 21-odstotno rast prihodkov. V luči tako obsežnih strukturnih sprememb pošte po vsem svetu krepijo prizadevanja za diverzifikacijo prihodkov, od vlaganj v logistične storitve, v logistiko e-trgovine do širjenja finančnih storitev. Prav tako pošte iščejo priložnosti v tujini ter izvajajo akvizicije. Zavezane zagotavljanju cenovno dostopne, zanesljive poštne storitve po eni ceni, pošte še naprej optimizirajo logistične procese, saj se strukturni upad pospešuje.
Naložbe so se osredotočile na nadgradnjo zmogljivosti in voznega parka ter krepitev digitalnih zmogljivosti, prav tako so vse močnejša prizadevanja za zagotavljanje ti. zelene logistike.
 
MEDNARODNI NATEČAJ ZA NAJLEPŠE PISMO
 
 
Pošta Slovenije tudi letos vabi osnovnošolce (od 9 do 15 let), da sodelujejo v mednarodnem natečaju za najlepše pismo, ki ga že enainpetdesetič organizira Svetovna poštna zveza. Slovenija je na natečaju prvič sodelovala leta 2016.
 
Tema letošnjega natečaja je: Napiši pismo vplivni osebi, zakaj in kakšne ukrepe bi morala sprejeti za zmanjšanje podnebne krize. Zainteresirane šole pošljejo le po eno  pismo najkasneje do 15. aprila 2022.
 
PR: Pošta Slovenije