Jutri se v Severno Makedonijo na poslovni obisk odpravlja gospodarska delegacija predstavnikov 26 slovenskih podjetij, ki bo spremljala uradni obisk ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Matjaža Hana v Skopju.

 Ljubljana, 12. december 2022 - Jutri se v Severno Makedonijo na poslovni obisk odpravlja gospodarska delegacija predstavnikov 26 slovenskih podjetij, ki bo spremljala uradni obisk ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Matjaža Hana v Skopju. Delegacijo organizira Javna Agencija SPIRIT v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Združenjem slovenskih in makedonskih poslovnežev is Skopja in Gospodarsko zbornico Severne Makedonije. Sponzor delegacije je tudi NLB d.d. – Tutunska banka Skopje.

Osrednji poslovni dogodek delegacije je Makedonsko-slovenski poslovni forum, ki bo v sredo, 14. decembra 2022 v hotelu Double Tree by Hilton v Skopju. Predstavnike slovenskih in preko 70 makedonskih podjetij bosta nagovorila gospodarska ministra Slovenije in Severne Makedonije Matjaž Han in Krešnik Bekteši, po vsebinski plati pa bo forum nagovarjal izzive in priložnosti sodelovanja na področjih digitalizacije, inovativnih tehnologij in energetike. Velik del networkinga in bilateralnih sestankov ostaja namenjen »klasičnim« področjem trgovinske menjave in poslovnih kooperacij. Blagovna menjava med Slovenijo in Severno Makedonijo je sicer lani presegla 370 milijonov EUR ob zmernem trgovinskem presežku na slovenski strani. Najbolj so v menjavi na izvozni strani zastopana zdravila, gradbena kemija, el. akumulatorji, avtomobilske gume, avtomobili in prehrambni izdelki; na uvozni strani pa prav tako akumulatorji, zdravila, deli za motorna vozila, izdelki iz železa in jekla ter vino. Severna Makedonija je tudi velika prejemnica slovenskih neposrednih investicij. Na trgu so investicijsko prisotni tako slovenski finančni, zavarovalniški in logistični sektor kot tudi industrija in trgovina. Podjetja, člani delegacije, ki so sektorsko raznolika (IT, inženiring, okolje, kovinska industrija, plastika, turizem, nepremičnine, poslovne storitve, pa tudi finance, logistika in obrambna industrije) si od obiska in srečanja z makedonskimi poslovneži in institucijami obetajo novih poslov in skupnih projektov.mag. Tajda Pelicon

VIR: GZS