Poraba zemeljskega plina v EU se je v obdobju avgust-november 2022 v primerjavi s povprečno porabo plina v enakem obdobju med letoma 2017 in 2021 zmanjšala za 20,1 odstotka.

4. januar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Eurostat
Poraba zemeljskega plina v EU se je v obdobju avgust-november 2022 v primerjavi s povprečno porabo plina v enakem obdobju med letoma 2017 in 2021 zmanjšala za 20,1 odstotka. 

Kot je znano, je evropski svet z Uredbo o usklajenih ukrepih za zmanjšanje povpraševanja po plinu kot delu načrta RePowerEU za odpravo odvisnosti evropskih držav od ruskih fosilnih goriv, določil, da morajo države članice porabo plina v obdobju avgust 2022 – marec 2023 glede na povprečje istega obdobja v zadnjih zaporednih petih letih zmanjšati za najmanj 15 odstotkov. 

Kot kažejo zadnji podatki Evropskega statističnega urada, so države članice na dobri poti, da ta cilj tudi dosežejo, saj se je poraba plina v obdobju od avgusta do novembra lani v povprečju zmanjšala celo za dobrih 20 odstotkov. Poraba zemeljskega plina se je v navedenem obdobju že precej zmanjšala v večini evropskih držav članic EU, pri čemer se je v kar 18 državah zmanjšala za več kot 15 odstotkov, v nekaterih pa celo za več kot 40 odstotkov. Najbolj se je poraba sicer zmanjšala na Finskem (za kar 52,7 odstotka), v Latviji (za 43,2 odstotka) in Litvi (za 41,6 odstotka). Poraba plina se je sicer v primerjavi z opredeljenim obdobjem zmanjšala še v šestih državah članicah, vendar pa te še niso dosegle cilja o 15-odstotnem zmanjšanju porabe. Na Malti in na Slovaškem pa se je odjem zemeljskega plina v navedenem obdobju celo povečal, in to za 7,1 oziroma 2,6 odstotka.

Zanimivo so tudi podatki o gibanju porabe zemeljskega plina po posameznih mesecih v minulem letu, pri čemer je bila poraba lani ves čas manjša od primerljive v obdobju zadnjih petih let. Tako se je poraba plina med januarjem in avgustom lani gibala med 1.938 PJ v januarju, ki je tradicionalno mesec z najvišjo porabo, in 708 PJ v avgustu, ki je bil tudi mesec z najnižjo zabeleženo porabo.

VIR: Naš Stik