Na finalu nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park, se je v Novi Gorici v torek, 5.4.2022 pomerilo 35 ekip oziroma 98 od skupno 322 tekmovalcev.

Podjetniška komisija je odločala, kdo je najbolj prepričljivo pitchal – v petih minutah na startupovski način predstavil svoj podjetniški projekt. Ekipe so se potegovale za prva tri mesta v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta. Zmaga prinaša denarne in druge nagrade, ki jih zagotavljajo soorganizatorji – Spirit Slovenija, javna agencija, Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo. Rezultate so razglasili na gala zaključni prireditvi, ki jo omogočata Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter Vrtojba.  Na finalu je posebni gost iz gospodasrtva Ivo Boscarol presenetil posebno nagrado za najbolj navdihujoč poslovni model po njegovem izboru. 

POTEK TEKMOVANJA

Šolsko leto so zaznamovale karantene zaradi covida, kar pa mladim talentom ni preprečilo, da bi se posvečali tudi razvoju svojih inovativnih zamisli na podjeten način. Sto dvaindvajset ekip (342 tekmovalcev) iz vse Slovenije je tako ob podpori 85 mentorjev v 66 izobraževalnih ustanovah pripravilo poglobljene poslovne modele. Najboljših 98 se je prebilo čez regijske predizbore, ki so ga poleg Primorskega tehnološkega parka (zahodna Slovenija in zamejstvo) organizirali še v Tehnološkem parku Ljubljana za Osrednjo Slovenijo, SAŠA inkubatorju za severovzhodno Slovenijo in v Razvojnem centru Novo mesto za Jugovzhodni del države.  

V zaključnem delu tekmovanja v Novi Gorici so finalisti svoje delo predstavili podjetniški komisiji v sestavi: 

KOMISIJA

ŠTUDENTI IN MLADI DO 29 LET
Ana Mrzlikar | SPIRIT Slovenija, javna agencija
Marjan Batagelj | Postojnska jama d.d.
Elvis Janežič | Instrumentation Technologies d.o.o.
Luka Mali | MakerLab Ljubaljana
DIJAKI
Mateja Grobelnik | Slovenski podjetniški sklad
Matej Peršolja | Protectus Technologies, Inc.
Nina Dremelj | Poslovni angeli Slovenije
Manca Šalehar | Wolt d.o.o. Slovenija
OSNOVNOŠOLCI
mag. Jana Beton | Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Nika Kristina Butina | Epidemic d.o.o.
Mateja Lavrič | Kolektor Ventures d.o.o.
Rado Daradan | Hooray Studios d.o.o.

NAGRADE

Komisija je v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 EUR, drugo uvrščene po 1300 EUR, zmagovalci pa po 2000 EUR iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Spirit Slovenija, Javna agencija in Slovenski podjetniški sklad. Tekmovanje je podprl tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj so tekmovali tudi dijaki iz Trsta in Gorice. Popri odpira tudi vrata v svet, saj prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na POPRI international EUSAIR youth maja 2022 v Albaniji, prve tri dijaške ekipe pa tudi na Genius Olympiad v New Yorku. Zmagovalni osnovnošolski tim bo poleg denarne nagrade dobil še tečaj video produkcije, kar zagotavlja RTV Slovenija. 



Tekmovanje POPRI dokazuje, da tudi otežene razmere šolanja ne morejo preprečiti tega, da bi mladi ustvarjali svojo prihodnost z inovativnimi idejami in optimizmom – pri čemer si zaslužijo podporo odraslih. 

ZMAGOVALCI

KATEGORIJA OSNOVNA ŠOLA

1.           MESTO

EKIPA/POSLOVNI MODEL: E-FAIRYTALES

ČLANI EKIPE:    Lovro Zajc             Pino Lukežič       Naja Decevec     Blažka Petohleb

MENTOR: Uroš Turk in Dolores Keš

ŠOLA:  OŠ Miroslava Vilharja Postojna

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje: E-FAIRYTALES je globalna spletna stran, na kateri lahko družine iz celega sveta najdejo nove, avtorske pravljice, ki jih pišemo, rišemo, sinhroniziramo in animiramo otroci sami. Pravljice lahko družine listajo in berejo, poslušajo sinhronizirane in gledajo animirane kot risanke.

2.           MESTO

EKIPA/POSLOVNI MODEL:  Route Security

ČLANI EKIPE:     David Nograšek  Maj Novak          Max Mirtič          Srečko Matjaž Berginc   Karla Zobarič

MENTOR:   Lea Burger, Petra Nograšek

ŠOLA: OŠ Grm Novo mesto

Regijski partner: Razvojni center Novo mesto

Opis ideje: Naš produkt Route Security je namenjen vsem tistim, ki prevažajo kolesa ali kak drug tovor na strehi avtomobila. Z našim izdelkom preprečujemo nenavadne nesreče - ko zapeljemo z avtomobilom in tovorom na strehi pod prenizek nadstrešek ali v garažo ter tako resno poškodujemo kolo ali tovor, ki ga prevaža. 

3.           MESTO

EKIPA/POSLOVNI MODEL: Seed Loop

ČLANI EKIPE:    Kristjan Šturm        Aljaž škvarča        Lin Čadež

MENTOR: Tina Lisac

ŠOLA: OŠ Cerkno

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje: Predstavljamo vam projekt iz področja urbanega vrtnarjenja. Ustvarili smo inteligentno toplo gredico z imenom Seed Loop, ki bo omogočila vrtnarjenje na dosegu roke brez posebnega truda tudi manj izkušenim vrtnarjem. Greda posnema zaprt ekosistem, kar pomeni, da vsi procesi potekajo avtomatizirano.



KATEGORIJA DIJAKI

  1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Passionis, naravna sadna šminka

ČLANI EKIPE:   Ema Novak            Brina Goleš         Naja Kambič       Sara Absec

MENTOR: Mateja Nemanič

ŠOLA: Ekonomska šola Novo mesto, Srednja šola in gimnazija

Regijski partner: Razvojni center Novo mesto

Opis ideje: Passionis je naravna sadna šminka, izdelana iz pravega liofiliziranega sadja. S postopkom liofilizacije se sadju odvzame voda, ostanejo pa vsi vitamini in minerali, ki skozi ustnice vstopijo v telo. Šminka je odlična rešitev za vse, ki se zavedajo, da ni pomembno le kaj dajejo vase, ampak tudi nase.

  1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Nighttime Secret

ČLANI EKIPE:   Zoja Popovič         Lea Lazar            Deja Pečar          Gaja Bijelić          Maša Šemrl

MENTOR: Tanja Skok

ŠOLA: Srednja ekonomsko - poslovna šola Koper

Regijski partner: Primorski tehnološki park

Opis ideje: Nighttime secret je majhna in prenosljiva intimna dišava namnenjena spolno aktivnim dekletom. Ekološka steklenička je napolnjena z naravnim polnilom zato je primerna tudi ženskam z alergijami in občutljivo kožo. Cilj podjetja je, da bi ženskam pomagali rešiti težavo pri spolnem življenju.


  1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: TIKVA

ČLANI EKIPE:    Lara Širovnik        Petra Ouček       Luna Kočar         Lena Kočar         Lia Bauer

MENTOR: Nina Žuman, Mateja Godec

ŠOLA: Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Regijski partner: Razvojni center Novo mesto

Opis ideje: Naša ideja se imenuje Tikva, je naravna nočna krema za obraz, ki vsebuje bučno olje. Bučno olje na različne načine koristi koži. Če se spopadate z aknami, suho kožo ali drugimi vrstami madežev, ga boste zagotovo želeli vključiti v vašo nego kože.



KATEGORIJA ŠTUDENTI IN MLADI DO 29 LETA
  1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Zvočna zakladnica Mesečina

ČLANI EKIPE: Janez Goršin, Martin Božič, Filip Plešnik, Jakob Čuk

MENTOR: Milan Lazarević iz Tehnološkega parka Ljubljana

ŠOLA: Fakulteta za strojništvo (UL FS)

Regijski partner: Tehnološki park Ljubljana

Opis ideje: Spletna platforma, ki omogoča dostop do največje baze avdio posnetkov, pravljic in ostale otroške literature. Zasnovana je interaktivno, tako da lahko poslušalci vsebine tudi soustvarjajo in pripomorejo k širjenju nabora prebranih zgodb.



  1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: rEboard

ČLANI EKIPE: Matevž Cimermančič

MENTOR: Marko Vukobrat, Simon Jeraj iz Razvojnega centra Novo mesto

ŠOLA: Fakulteta za strojništvo (UL FS)

Regijski partner: Razvojni center Novo mesto

Opis ideje: rEboard je prenosna multifunkcijska piši-briši tabla. Njena posebnost je, da je izdelana iz zavrženih televizijskih in računalniških ekranov.


  1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: GreenMeal

ČLANI EKIPE: Evelin Redjeposka, Tjaša Drobnič

MENTOR: /

ŠOLA: Ekonomska fakulteta (UL EF)

Regijski partner: Tehnološki park Ljubljana

Opis ideje: GreenMeal je trajnostno podjetje, ki strankam omogoča nakup že pripravljenih, torej stehtanih in narezanih ter ekološko zapakiranih sestavin za pripravo obroka. Strankam podjetje v produkt doda tudi ustrezne recepte.






BOSCAROL PRESENETIL Z NAGRADO MLADIM TALENTOM

Popri 2022 se je udeležil tudi Ivo Boscarol, ki je sodeloval na okrogli mizi, na kateri je delil svoje podjetniške izkušnje skupaj z mlado podjetnico Rebeko Udvanc iz podjetja Beesmetic, ki je pred leti kot dijakinja zmagala na POPRI in Niko Krstino Butina, ustanoviteljico startupa Epidemic. Boscarol je na podelitvi presenetil s posebno nagrado v višini 3.000 € za podjetniško idejo, ki ga je najbolj navdihnila. To so bili zmagovalci v kategoriji osnovnošolcev iz POstojne, ki so predstavili poslovni model E Fairytales.

PR: PTP