MITTELVOX ENSEMBLE | Mateja Černic, dirigentka | Rossella Fracaros, klavir Glasba z vrtov sv. Frančiška | 28. koncertna sezona | 2. koncert

MITTELVOX ENSEMBLE | Mateja Černic, dirigentka | Rossella Fracaros, klavir
Glasba z vrtov sv. Frančiška | 28. koncertna sezona | 2. koncert


V ponedeljek, 13. maja 2024, ob 20. uri bodo v Cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji na Kapeli zadoneli glasovi vokalne zasedbe Mittelvox Ensemble. Pod taktirko dirigentke Mateje Černic in ob spremljavi pianistke Rosselle Fracaros bo sestav predstavil program naslovljen Glas – besede obraz: sprehod skozi stoletja razvoja odnosa med glasbo in besedo. Prisluhnili bomo izbranim delom skladateljev, kot so Claudio Monteverdi, Hugo Wolf, Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms in Lojze Lebič. Vstop na vse koncerte znotraj cikla, ki ob podpori Mestne občine Nova Gorica nastaja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica, je prost. Vabljeni!


28. koncertno sezono cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška bo pod taktirko dirigentke Mateje Černic in ob spremljavi pianistke Rosselle Fracaros nadaljevala vokalna zasedba Mittelvox Ensemble. Sestav pevcev in glasbenikov iz različnih pokrajin Furlanije - Julijske krajine in Slovenije bo nastopil s programom, ki nosi naslov Glas – besede obraz: sprehod skozi stoletja razvoja odnosa med glasbo in besedo. Odnos med glasbo in besedo namreč igra pomembno vlogo v zgodovinskem razvoju glasbe. Večno dilemo, ali je v ospredju glasba ali besedilo, so skladatelji v različnih zgodovinskih obdobjih reševali z različnimi pristopi. Nekaterim bomo prisluhnili v Cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji na Kapeli prihodnji ponedeljek, 13. maja 2024, ob 20. uri.

Skupina Mittelvox Ensemble, ki je na pobudo umetniške vodje Mateje Černic nastala leta 2021, je v svoji raznoliki identiteti zanimiva in prepoznavna. Združuje izkušene in uspešne glasbenike z različnim glasbenim zaledjem ter izobrazbo, od pevske do instrumentalne in dirigentske. Z željo po kulturno-glasbenem dialogu se glasbeniki posvečajo repertoarju, ki sega od gregorijanskega korala vse do sodobnih skladateljev. Mateja Černic pa je širši javnosti poznana kot izjemna in tankočutna dirigentka, ki je na področju zborovstva dosegla številne laskave domače in mednarodne nagrade. Za umetniško delovanje na področju zborovske glasbe je prejela tri nagrade: zlato zrno, zlati znak in nagrado Mirka Špacapana. Na tekmovalnih odrih se je uveljavila tudi z Goriškim komornim zborom ter Ženskim zborom Mens Sonora iz Ljubljane. Trenutno vodi vokalno skupino Mittelvox Ensemble, Mladinski zbor Emil Komel ter Coro del Friuli Venezia Giulia. Od leta 2023 je profesorica na Konservatoriju za glasbo Lucio Campiani v Mantovi.


SPORED:

Claudio Monteverdi (1567–1643): Ecco mormorar l’onde (Torquato Tasso), 
Sfogava con le stelle (Ottavio Rinuccini), Si ch’io vorrei morire (Maurizio Moro)

Hugo Wolf (1860–1903): Resignation (Joseph Eichendorf)

Franz Schubert (1797–1828): Die Forelle (Christian Friedrich Daniel Schubart)

Robert Schumann (1810–1856): Bedeckt mich mit Blumen (Emanuel Gelbel)

Johannes Brahms (1833–1897): Vier Quartette op. 92, O schöne Nacht! (Georg Friederich Daumer), 
Spätherbst (Hermann Allmers), Abendlied (Friedrich von Schiller), Warum? (Johann Wolfgang von Goethe)

Lojze Lebič (1934): Urok (ljudsko besedilo)


VIR: KDNG