Z današnjim kulinarično-kolesarskim potepanjem po Radol'ci novinarjem predstavljamo Radol'co kot aktivno destinacijo. Radol'ca ni le staro mestno jedro Radovljice in Festival čokolade

Z današnjim kulinarično-kolesarskim potepanjem po Radol'ci novinarjem predstavljamo Radol'co kot aktivno destinacijo. Radol'ca ni le staro mestno jedro Radovljice in Festival čokolade, ampak so tu tudi čudovita narava, kulturne znamenitosti na podeželju in prikupne vasice, kjer lokalni turistični vodniki znajo pripovedovali izjemne zgodbe krajev in ljudi. Vse to je najlažje in najbolje združiti na izletu s kolesom, še posebej ker obiskovalce po radolškem podeželju vodijo trase turno-kolesarskega omrežja destinacije. 

Sodelujoči na konferenci:

  • Kaja Beton, v.d. direktorica Javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica
  • Sašo Gašperin, Javni zavod Turizem in kultura Radovljica
  • Gašper Budkovič, zunanji sodelavec, kolesarski vodnik
  • Blaž Kunej, kolesarski vodnik

KULINARIČNO-KOLESARKO POPOTOVANJE PO RADOL'CI
Potepanje je tako kot vsak izlet v Radol'co vključevalo tudi lokalno kulinariko. Radolško podeželje ponuja izvrstne proizvode in raznolikost ponudbe, ki se srečuje vsako prvo soboto v mesecu na Radolški tržnici v starem mestnem jedru Radovljice. 

Kulinarični cilj potepanja je bilo Gostišče Draga (https://www.gostisce-draga.si/). Gostišče v zeleni dolini, ki je izhodišče za pohodne poti v Karavanke, je že vrsto let član Okusov Radol'ce. Prav letošnjo pomlad sta kulinarična kritika restavracije ponovno obiskala. Tokrat je Gostišče Draga prejelo kar dva srčka, s čimer se je gostišče še utrdilo kot eno najboljših v destinaciji in širše, že nekaj let pa sodeluje tudi v vseslovenskem Tednu restavracij. Gostišče je tudi nosilec zelenega znaka Green Key in Green Cuisine, s čimer so se v lanskem letu zavezali trajnostnemu delovanju. Chef v gostišču je Aleš Tavčar.

Na poti smo se ustavili in predstavili še:

  • Vas Mošnje: vas, ki ima eno najstarejših cerkva tod okoli, cerkev sv. Andreja, je pogosto s strani turistov povsem spregledana. Letos julija in avgusta bodo tudi v Mošnjah, kjer imajo tudi Etnološki muzej, na voljo brezplačen voden ogled vsako sredo ob 10.00
  • Grad Kamen: mogočen grad na vstopu v dolino Draga je ena bolj slikovitih točk v destinaciji. K gradu vodi prijetna tematska pot Lambergova pot iz središča Begunj. Pod gradom se vsako leto odvija tudi prireditev O kresi se dan obesi, in sicer tradicionalno 23. junija, ko po stari navadi zakurijo kres. Prireditev bo tudi letos, organizira pa jo turistično društvo Begunje.
Julija in avgusta bodo na Gradu Kamen brezplačna vodenja potekala vsak četrtek ob 16.00.

PREDSTAVITEV PRODUKTOV

Pohodništvo in kolesarjenje
Pohodništvo in kolesarjenje sta glavni aktivnosti, ki privabljata goste v Radovljico. Letos je na voljo nova karta pohodniških poti po Radovljici. Na njej je podrobneje predstavljenih 12 tematskih poti po destinaciji, v karto pa je vrisanih še 13 planinskih ter drugih poti. Tematske poti so predstavljene s kratkimi opisi v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku, QR koda pa vodi do navigacije, več informacij in možnosti prenosa gpx sledi (primer podrobnega opisa poti s spletne strani je v priponki).


Kolesarska ponudba destinacije je bila nadgrajena v letu 2021, ko je Turizem Radovljica v sodelovanju s kolesarskimi vodniki in gorskimi kolesarji pripravil omrežje turno-kolesarskih poti. Omrežje je predstavil Gašper Budkovič, kolesarski vodnik in zunanji sodelavec turizma pri snovanju omrežja. Na voljo je osem krožnih turno-kolesarskih tras, ki povezujejo kraje in čudovito naravo na območju Radovljice, Begunj, Lipniške doline, Žirovnice in Bleda. Skupna jim je vožnja po podeželju, skozi gozdove, čez travnike. Trase so zastavljene tako, da vključujejo zanimivosti, saj s tem spodbujajo obisk le teh na trajnosten način. Naklon in zahtevnost terena pa so pri vsakem izletu drugačni. Poti v naravi niso označene, gostje pa se lahko na traso podajo s pomočjo GPX sledi ali navigacije preko aplikacije OutdoorActive.


Kulinarika na poti in v destinaciji
Na različnih delih izleta smo predstavili kulinarične produkte kot sta Radolška tržnica in Okusi Radol'ce. Na Radolški tržnici, ki poteka vsako prvo soboto v mesecu na Linhartovem trgu (v primeru dežja v graščini) se predstavljajo kmetje, dobavitelji in pridelovalci jedi z vse Gorenjske. 

Okusi Radol'ce so projekt, ki povezuje gostince v destinaciji. To so gostinci, ki  po mnenju kulinaričnih kritikov predstavljajo najboljše izbrane restavracije in gostilne v občini, hkrati pa si prizadevajo za povezovanje z lokalnimi pridelovalci ter medsebojno sodelovanje. Tik pred letošnjo sezono sta kulinarična kritika obrate ponovno obiskala ter jih ocenila. Zelo nas veseli, da sta dva obrata svojo oceno izboljšala in sicer sta to Gostišče Draga in Gostišče Tulipan, pridružili pa so se nam tudi novi člani. To sta Šmeks Lounge Bar in Baffi House of Pizza (Radovljica) ter Restavracija Manu (Žirovnica). Kljub temu da slednja ni v občini Radovljica, se pri Javnem zavodu Turizem in Kultura Radovljica trudimo delovati preko meja občine, saj verjamemo da je uspeh možen le ob povezovanju in sodelovanju s skupnim ciljem. 

Kartica gosta
Vse nastanitve v Občini Radovljica imajo možnost, da gostom, ki pri njih bivajo minimalno 3 noči izdaja brezplačno kartico gosta. Kartica je digitalna, to pomeni da jo turist prejme po elektronski pošti in jo shranijo na svoj telefon. Ugodnosti, ki jih gostje prejmejo so brezplačne vstopnine v nekatere muzeje ter številne ugodnosti na obiske muzejev ter na športna doživetja. Kartica združuje 13 ugodnosti v občini Radovljica ter 12 ugodnosti v sosednjih občinah Bled, Tržič, Žirovnica in Jesenice. 

Poletje v Radol'c
Po dveh letih premora zaradi negotovih razmer pri organizaciji prireditev je TIC Radovljica letos ponovno pripravil tiskan koledar poletnih prireditev. V koledarju, ki so ga gospodinjstva v občini Radovljica, Bled, Žirovnica ter Naklo prejela v poštne nabiralnike, so združeni javni dogodki različnih organizatorjev, ki se med 1. junijem in 10. septembrom odvijajo na območju občine. Koledar je na voljo tudi v TIC Radovljica.

Pester prvi junijski vikend v Radovljici
Prvi junijski vikend bo v Radovljici zelo pestro, saj v petek in soboto poteka festival Okusi Piva, na katerem se bo predstavilo 11 slovenskih kraft pivovarn, za dobro kulinariko pa bodo skrbeli Gostišče Draga, Hiša Linhart, Restavracija Manu in Baffi House of Pizza. V petek bodo na odru nastopili 3:RMA in Masharik, v soboto pa 80's Band in Killerface. V soboto dopoldan v sodelovanju s kolesarskimi vodniki pripravljamo vodene gorsko-kolesarske ture po turno-kolesarskem omrežju.

Prav tako v soboto dopoldan poteka na trgu pred radovljiško cerkvijo Radolška tržnica, ob 11.00 pa v Radovljiški graščini tudi odprtje razstave ob 100. obletnici tovarne Gorenjka. Nedelja bo obarvana z glasbo v Radovljici in Kropi.

Dogajanje v juniju
V soboto, 11. junija bo Čebelarski center Gorenjske praznoval 10-obletnico, med 16. in 18. junijem pa bo staro mestno jedro zaplesalo v ritmu swinga. Gre za nov dogodek, mednarodni festival Shake the Change, ki bo v Radovljico na plesne delavnice, druženje in zabavo pripeljal ljubitelje swinga. 13. junija se v Kropi pričenja IX. Festival gledališča Kropa, 23. junija pa bo na gradu Kamen tudi letos tradicionalna prireditev O kresi se dan obesi. Dan kasneje bo v Radovljici potekal 10. Radolški tek, ki ga bo ob tem jubileju spremljal koncert v parku, na katerem bodo nastopili legendarni Orleki, za kulinariko pa bodo poskrbeli Okusi Radol'ce. 

Glavni julijski dogodki
Julija bodo tudi letos na trgu potekali četrtkovi koncerti s ponudbo ulične prehrane, ljubitelji filma pa bodo prišli na svoj račun na poletnem kinu. Z uspešno prijavo na javni poziv Ministrstva za kulturo v lanskem letu je Linhartova dvorana pridobila sodobno opremo za predvajanje filmov na zunanjih prizoriščih, to sta napihljivo platno večjih dimenzij ter nov projektor. Tako se bodo predvajanja filmov preselila izpred Linhartove dvorane na različna prizorišča, nov projektor pa bo omogočal tudi predvajanje najnovejših filmov pod zvezdami. Poletni kino bo gostoval v Radovljiškem parku, na nogometnem igrišču v Kropi, na letališču v Lescah, v kampu Šobec ter v Begunjah na vrtu graščine Katzenstein. Projekcije bodo brezplačne. 

Avgusta sta glavna dogodka 40. Festival Radovljica ter Festival Avsenik, potekala pa bo tudi kopica drugih dogodkov po različnih krajih. 

Začetek poletne turistične sezone
Sezona se je pričela po naših ocenah dobro in enako pričakujemo tudi nadaljevanje. Največji naval gostov je tudi letos pričakovati julija in avgusta, želimo pa si podaljšanje sezone ter obiska v mesec september, morda oktober. Čeprav je v času pred korono slovenski gost predstavljal man kot 5 % vseh nočitev, si želimo, da tudi po sprostitvi potovanj v tujino ostaja naš redni obiskovalec. Verjamemo namreč, da je ponudba destinacije dovolj privlačna tudi za goste iz Slovenije, ki imajo v Radol'ci kaj početi ne le na dnevnem izletu, temveč tudi na različno dolgih počitnicah. 


PR: JZ Turizem in kultura Radovljica