Kongresni trg v Ljubljani, torek, 20. junija 2023, ob 20.45

Kongresni trg v Ljubljani, torek, 20. junija 2023, ob 20.45

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos bo posvečen izjemnemu avtorskemu opusu kantavtorja Tomaža Domicelja. Dogodek predstavlja otvoritev 71. Ljubljana Festivala.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
22. maj 2023 ob 14:27
Ljubljana - RTV SLO
Na odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo v torek, 20. junija 2023, ob 20.45 pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in priznanih slovenskih izvajalcev ponovno zazvenele zimzelene uspešnice Tomaža Domicelja, ki letos praznuje 75 let.



Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos bo posvečen izjemnemu avtorskemu opusu kantavtorja Tomaža Domicelja.

Prisluhnili bomo skladbam, kot so: Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Banane in številnim drugim.
Voditeljica večera bo Miša Molk. Ob tej priložnosti je povedala: »Prireditev Poletna noč je postala simbol obujanja slovenske popevke, spomin na plodno obdobje glasbene ustvarjalnosti in koncert, ki nas združi v pesmi in besedi. Poletni Ljubljana Festival vsako leto pripravi raznolik in žanrsko razvejan program na različnih pozoriščih in Poletna noč, tradicionalni gala koncert, je uvertura v glasbeno poletje v Ljubljani. Na odru sredi Kongresnega trga, se bomo v izvedbi različnih izvajalcev tokrat poklonili dinamičnemu opusu Tomaža Domicelja, ki je iz angleščine prevedel tudi biografije in avtobiografije nekaterih svetovno znanih glasbenikov. Tomaž je namreč tudi slavist, ki s skrbnostjo neguje slovenski jezik.
Veliko njegovih pesmi je zapisanih v naš spomin, meni najljubša je »Ko se zjutraj zbudiš«. Iskrena pripoved o tem, da ima jutro drugačne oči.«



Voditeljica Poletne noči bo Miša Molk. Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Nastopili bodo: Alenka Godec, Alfi Nipič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Dominik Kozarič, Gojmir Lešnjak-Gojc, Hamo, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Lara Baruca, Marko Vozelj, Mitja Ferenc, Neisha, Nina Pušlar, Nina Strnad, Nuška Drašček, Saša Lešnjek, Simona Vodopivec Franko, Tinkara Kovač, Tokac in Tomi Meglič.

Poletno noč bodo poslušalci lahko spremljali v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija - Prvi. Televizija Slovenija pa bo koncert predvajala v soboto, 1. 7. 2023, ob 20. uri na TV SLO 1.

Na dan koncerta bo pri ZKP RTV Slovenija izšla tudi prva vinilna izdaja Poletne noči z nekaterimi najboljšimi izvedbami s preteklih gala koncertov.

O Poletni noči
Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija skupaj s Festivalom Ljubljana, je tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. Poletna noč že vrsto let bogati slovenski glasbeni prostor s številnimi pevskimi zvezdami in še številčnejšimi skladbami.
Poletna noč torej predstavlja pomembno kulturno dediščino in glasbeno bogastvo slovenskega naroda, ki ju obuja in hrani prav javni medijski servis RTV Slovenija.

Vstopnice so na voljo na www.ljubljanafestival.si, blagajna Križank, prodajna mesta Eventima, Pošta Slovenije in Petrolovi servisi.

Rezervni termin v primeru slabega vremena je 21. junij 2023.