napovednik

Poletje v Vipavskem Križu 2023 #poletjevvipavskemkrizu

27. JULIJA SE ZAČENJA RAZNOVRSTNI POLETNI FESTIVAL, KI BO DO KONCA AVGUSTA ENKRAT TEDENSKO POPESTRIL GRAJSKE ZIDOVE PRIMORSKE VASICE
Glasbeno društvo NOVA že več kot petindvajset let z lastnimi zasedbami in organizacijo koncertov skrbi za glasbeno produkcijo na širšem Goriškem. Tako že peto leto zapored ob podpori Občine Ajdovščina vabi v Vipavski Križ, nekoč najmanjše srednjeveško mesto, ki z uglajeno arhitekturo trga in akustičnim grajskim dvoriščem kar kliče po kulturnih vsebinah.

Raznovrstni poletni festival Poletje v Vipavskem Križu od 27. julija do 24. avgusta ob četrtkih in petku prinaša film, delavnico swinga s plesnim večerom in koncerte. Festival je v lokalnem okolju zelo lepo sprejet in obiskan. Vabimo vas, da nas obiščete in začutite kulturno atmosfero letošnjega poletja.

četrtek, 27. julij, ob 20.15
Hema - zgodba o gradiščih


Igrani dokumentarni film prikazuje, kako so ljudje živeli na našem območju pred skoraj tri tisoč leti. V prepletu likov iz sedanjosti, ki zrcalijo prebivalce železnodobnih gradišč, spremljamo deklico Hemo, ki se, kot vsi otroci, naveže na majhno žival in postane del ritualov tistega časa. V sedanjosti njena sodobnica na šolski ekskurziji odkrije najdbo, ki vzbudi čustveno vez s preteklostjo.
brezplačno | dogodek se začne s pogovorom z ustvarjalci
četrtek, 4. avgust, ob 20.15
Ekspres, ekspres


Romantični komično dramski film Ekspres, ekspres iz leta 1997 je celovečerni prvenec režiserja Igorja Šterka. Glavni junak (Gregor Baković) se, ne vedoč, kam bi pravzaprav rad šel, z vlakom odpravi na pot brez povratka. Od postaje do postaje srečuje najrazličnejše potnike, med njimi tudi neznano dekle (Barbara Cerar). Njune prigode in nezgode so ves čas usodno zaznamovane z vlakom.
brezplačno | dogodek se začne s pogovorom z ustvarjalci
četrtek, 10. avgust, ob 20.30
Raoul & the Wisemen: Povodni mož/the Waterman


Iz sodelovanja nizozemske glasbene zasedbe Raoul & The Wisemen, ameriškega pisatelja Noaha Charneya in profesorice in raziskovalke slovenske mitologije Svetlane Slapšak je nastala nova uglasbitev Prešernovega Povodnega moža. Skladbe Raoula Wijsme so prepletene s pripovedjo angleške različice znamenite balade in razlago slovanskih mitov, ki so navdahnili legendo slovenske poezije.
10 € | pred- in osnovnošolski otroci ter prebivalci Vipavskega Križa brezplačno
petek, 18. avgust, ob 19.30
Usak patk swing in NOVA jazz band


Na učni uri bodo predstavljene osnove swinga, družabnega, igrivega in lahkotnega plesa, primernega za vse starosti. Vabljeni pari in posamezniki, za vse se bo našlo mesto in skladen par nog. Dobrodošli 'zeleni zajci in stari mački' - (ne)znanje ni omejitev. Po osvojenih korakih se bo večer nadaljeval v sproščeno plesno druženje ob melodijah NOVA jazz banda, v sestavi: Lara Dovier (vokal), Blaž Pahor (klaviature), Matija Podbersič (trobenta), Filip Mozetič (bobni) in Jernej Budin (kontrabas).
delavnica brezplačno | plesni večer 5 €
četrtek, 24. avgust, ob 20.30
Salsonando


Skupina Salsonando je mednarodna zasedba afro-kubanske glasbe, ki združuje glasbenike bogatih izkušenj s Kube, Venezuele, Italije, Slovenije, Tunizije, Ekvadorja, Hrvaške in Čila. Afro-kubanska glasba je nasploh znana po močni ritem sekciji, ki jo pri Salsonando sestavljajo Massimo Orselli (konge), Aljoša Jerič (timbales), Jacques Centonze (bongos), Marko Čepak Maki (kitara), Giovanni Toffoloni (bas) in Juan Vladilo (klavir). Čvrstemu ritmu se bo pridružila močna pihalna sekcija, ki jo sestavljajo priznani trobilici s čvrstimi sekcijami in prepričljivimi solažami v polnem latino slogu: Darko Sedak Benčić (trobenta) in Matija Mlakar (pozavna). Češnja na tej že tako bogati torti bojo trije pevci: Maximo Estupiñan Hurtado (Ekvador), Acliet Cruz (Kuba), Carlos Gonzalez (Čile).
10 € | pred- in osnovnošolski otroci ter prebivalci Vipavskega Križa brezplačno
Informacije in rezervacije vstopnic: +386 (0) 41 618 373 ali info@gdnova.si

Ogled Vipavskega Križa z degustacijo vin
Pred vsakim dogodkom se lahko udeležite enournega vodenega ogleda po Vipavskem Križu v organizaciji Zavoda Vipavski Križ. Obvezne predhodne najave na info@vipavskikriz.si ali 031 229 336.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.


https://www.vipavskikriz.si/sl/aktualni-dogodki

FB drustvo.nova
IG @gdnovainsta


Z lepimi pozdravi,
Nina Vrabec
predsednica Glasbenega društva NOVA

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

VIR: Glasbeno društvo NOVA