GIMNAZIJA CELJE - CENTER & DRUŠTVO GCC

Gimnazija Celje - Center in Društvo GCC bosta kulturni utrip v knežjem mestu v letošnjem poletju popestrila s štirimi dogodki v celjski umetniški četrti
Tudi letošnje šolsko leto bodo na Gimnaziji Celje - Center (GCC) in v šolskem društvu alumnov v poletnih mesecih kreativno dopolnili celjski poletni kulturni utrip. Tokrat se dogajanje iz šole seli v umetniško četrt Celje, in sicer v Galerijo AQ GCC, ki so jo na šoli v upravljanje prejeli marca. Galerijski prostori za GCC, ki že 18 let izvaja program umetniška gimnazija likovna smer pomeni izjemno pridobitev v smislu novega, odprtega ustvarjalnega prostora, ki ga v celoti upravljajo dijakinje in dijaki.

V prihodnjih tednih in mesecih pripravljajo štiri dogodke - poletno muzejsko noč s svetlobnim performansom (18. 6., 21.00), predstavitev literarne revije Podstrešje s fotografsko razstavo nekdanje dijakinje Lane Soklič (23. 6., 20.00) in dve razstavi Gaje Pekošak, Emili Jenko in Mance Matelič, maturantk likovne gimnazije na GCC (14. 7. in 18. 8., 19.00).

Prvi dogodek s katerim se na GCC vključujejo tudi v pestro dogajanje tradicionalne poletne muzejske noči bo zaprtje aktualne razstave v Galeriji GCC AQ Sobivanje v soboto, 18. 6., ob 21. uri. Z vizualno umetnico Ivo Tratnik so dijaki eksperimentirali z risbami na prosojnicah in grafoskopom, zastarelo tehnologijo, kmalu rariteto, ki pa ima še vedno svoje čare. Rdeča nit risb je telesnost - človeška, živalska in rastlinska ter njihova soodvisnost preko jezika nezavednega. Z umetniškim tandemom AnKo, ki ga sestavljata umetnici in performerki Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki pa so dijaki v minulih mesecih tematizirali odseve posameznika v drugih in družbi, metaforično iskali odseve v naravi in se igrali s svetlobo in senco. Ob zaprtju razstave bodo dijaki na poletno muzejsko noč uprizorili svetlobni performans v javnem prostoru z začetkom v atriju umetniške četrti in zaključkom v kleti krčme TKU.

V četrtek, 23. 6., bodo ob 20. uri v Galeriji AQ predstavili šesto številko literarne revije Podstrešje, v katero so tudi tokrat dijakinje in dijaki na svojstven način ujeli utrip letošnjega šolskega leta s poezijo in prozo. V gostujočem delu revije se predstavljajo dijakinje Gimnazije Vič, zbrane v literarnem klubu L'Etažer, Podstrešje pa je tudi letos opremljeno z ilustracijami dijakov likovne gimnazije. Posebna gostja prireditve bo pesnica Nina Kremžar, bodo pa na ta večer v galeriji odprli tudi fotografsko razstavo nekdanje dijakinje in študentke na ALUO Lane Soklič.

Naslednja razstava skic maturantke Gaje Pekošak bo svoja vrata odprla 14. julija ob 19. uri, v četrtek, 18. avgusta pa se bosta z likovnimi deli predstavili še dve maturantki - Manca Matelič in Emili Jenko. Razstavljena dela bodo zanimiv vpogled v srednješolska leta treh mladih umetnic.

Tudi na GCC bodo letošnje počitnice delovne. Poleg rednih vzdrževalnih del na 110 let starem šolskem poslopju, bodo na podstrešju nad nekdanjimi hišniškimi stanovanji uredili poseben odprt učno-projektni prostor. Pri izvedbi sodelujejo tudi z območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj želijo pri obnovi ohraniti celotno konstrukcijo ostrešja.

PR: ZCC