Eno srce za najranljivejše v naši družbi

Med 12. in 18. decembrom 2022 na Televiziji Slovenija v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije pripravljajo teden praznične dobrodelnosti, v katerem vabijo vse, ki lahko, da po svojih močeh prispevajo za otroke in njihove družine v stiski.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
7. december 2022 ob 15:23
Ljubljana - RTV SLO
Z ZPMS sodelujemo že vrsto let in do sedaj smo se vedno odzvali njihovemu povabilu za sodelovanje pri zbiranju sredstev za najbolj ranljive v naši družbi. Skupaj smo izpeljali številne dobrodelne projekte, prek katerih smo pomagali tistim, ki najbolj potrebujejo našo pomoč.


Vabljeni vsi posamezniki in podjetja, da po svojih zmožnostih pomagate z donacijami prek SMS-sporočil ali z nakazili na transakcijski račun. Z vašo pomočjo lahko ponovno polepšamo trenutke tistim, ki nas bodo v prazničnih časih najbolj potrebovali - otroci in njihove družine v socialni stiski.

Darujete lahko na naslednje načine
Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0000 3512 232
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00 07-245016
Namen: ENO SRCE
Na številko 1919 lahko pošljete SMS z besedo ENOSRCE5 in prispevali boste 5 evrov, če pa želite darovati več, lahko poljubni znesek nakažete neposredno na transakcijski račun ZPMS.
Svoj prispevek lahko nakažete tudi na TRR Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Že v naprej se najlepše zahvaljujemo vsem, ki bodo sodelovali in prispevali po svojih najboljših močeh.

Generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna je pred pričetkom projekta povedala: "Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) smo nekako že navajeni, da nas vsako leto pretresa neka nova kriza, ki je večja od našega doma, naše države. In vsako leto znova vendarle upamo, da bo morda novo leto drugačno. Da bo prijaznejše in milejše. Pa ni. Letošnje leto mnogi ponovno bijejo bitke, ki na določeni točki postanejo prehude in neobvladljive. Tako z materialnega, kot s psihičnega vidika. Mnogi so tako odvisni od pomoči dobrodelnih organizacij, da pokrpamo sistemske luknje. December bi moral biti topel, pravljičen, radosten, a se bojim, da bo letos vse drugo, kot to. Za premnoge družine smo mi in dobri ljudje, edino in zadnje upanje, da se situacija družin na robu, vsaj malo popravi. Zato nas izredno veseli, da ste RTV Slovenija ponovno našli posluh za socialne stiske. Hvala vam iz srca in naj bo vaša dobra volja vzgled tudi ostalim.

»Eno srce verjame v lepši svet, v male junake in srečen otroški smeh. Eno srce v meni in tebi živi, veliko kot sonce, eno srce za vse ljudi.«Aleš Klinar

V dobrodelni akciji bodo sodelovale oddaje Televizije Slovenija, ki bodo tekom akcije predstavljale različne teme in primere, s katerimi se vsakodnevno srečujejo na Zvezi prijateljev mladine. Sredstva se bodo zbirala cel teden, dobrodelni projekt in poziv k zbiranju sredstev pa bo predstavljen v oddajah Tednik in Dobro jutro (12. 12.), dobrodelnem kvizu Vem! (14. 12.), v oddajah otroškega in mladinskega programa Infodrom (16. 12.), Krompir (3. in 17. 12.) in Male sive celice (24. 12.) in v oddaji V petek zvečer (16. 12.). Kampanji ENO SRCE se bodo pridružili tudi v mariborskem (15. 12.) in koprskem (16. 12.) uredništvu oddaje Dobro jutro. Teden bodo zaključili z Nedeljskim popoldnevom (18. 12.), kjer bodo ob koncu oddaje tudi razglasili znesek, ki smo ga s skupnimi močmi zbrali za dobrodelne projekte Zveze prijateljev mladine Slovenije.

V oddaji Dobro jutro bodo podrobneje predstavili kampanjo ENO SRCE – socialno-humanitarne programe Zveze prijateljev mladine Slovenije, s katerimi na različne načine pomagajo otrokom iz socialno šibkejših okolij. Družinam priskočijo na pomoč s plačilom življenjskih stroškov in s hrano (Pomoč družinam); poskrbijo, da imajo otroci vse za šolo (Polna šolska torba); mlade podpirajo na poti do izobrazbe (Adin štipendijski sklad); krijejo stroške terapij in pripomočkov otrokom s posebnimi potrebami (Sapramiškin sklad) ter otrokom in mladostnikom omogočajo športne aktivnosti (Športnik sem). V ENO SRCE transparentno usmerjajo sredstva iz donacij ter jih delijo med društva in zveze po vsej Sloveniji. V oddaji bodo predstavili tudi, kakšne so trenutno največje potrebe družin in česa jih je strah.



Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v prazničnih dneh. Foto: Jan Vasiljevič, RTV Slovenija

Pretepenim, lačnim, zlorabljenim otrokom, ki jim umik iz družin, kjer so ogroženi, ponudi Hiša zavetja Palčica, boste gledalci tudi letos lahko pomagali v oddaji Tednik. Zaposleni v kriznem centru so ekipi Tednika pokazali, kaj vse so z darovanimi sredstvi v Palčici uredili lani. Tudi letošnje dobrodelne prispevke bodo namenili obnovi hiše in njene okolice, ki mnogim otrokom, od dojenčkov do 6 leta starosti, prvič v življenju omogoči miren, varen, stabilen dom.



Voditeljica Tednika Jelena Aščič. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

V sredo, 14. decembra, ob 18.20 vas vabimo k ogledu dobrodelnega kviza Vem! V oddaji se bodo pomerili: Albert Mrgole, predsednik nacionalne mreže TOM telefon, Tjaša Sušin, vodja prostovoljcev za letovanja iz kluba vzgojiteljev ZLRO (Zavod za letovanje in rekreacijo otrok) in Val Stankovič Pangerc iz Dijaške organizacije Ljubljana. Zbirali bodo sredstva za mamico, ki je ostala sama z dvema sinovoma. Partner se je septembra smrtno ponesrečil in za sabo pustil preostanek kredita.



Gostitelj dobrodelnega kviza Vem! bo Anže Zevnik. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

V informativni oddaji za otroke Infodrom, 16. decembra, bodo v dobrodelnem tednu mladi razmišljali o pomenu novoletnih okraskov in daril, za katere ne potrebujemo denarja, ampak lahko svojim najbližjim podarijo svoj čas, znanje in se izdelave okraskov in daril lotijo kar sami.



Podarimo si čas, pravijo Infodromovci. Foto Adrian Pregelj

Mladih prijateljev v stiski pa se bodo spomnili tudi v Malih sivih celicah, kjer bodo v predbožični oddaji nagradili vsak pravilen odgovor tekmovalcev. Tekmujejo same brihtne glavce, zato se bo za otroke nabralo kar nekaj daril, ki jih bodo ob koncu oddaje izročili Zvezi prijateljev mladine Slovenije.



Juš Milčinski, Jasna Merklin in Rok Škrlep bodo v predbožični izvedbi oddaje Male sive celice vsak pravilen odgovor nagradili z darilom, ki ga bodo ob koncu oddaje podarili ZPMS. Foto Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Dobrodelni teden bomo zaključili z oddajo Nedeljsko popoldne v nedeljo, 18. decembra.



Bernarda Žarn in Jože Robežnik, voditelja oddaje Nedeljsko popoldne sta odprtega srca in verjameta v pripravljenost Slovencev pomagati najranljivejšim skupinam. Foto: Janez Kotar

Naj tudi na vaših oknih zažari ENO SRCE

Zveza prijateljev mladine Slovenije s pozivom “ENO SRCE osreči oba: tistega, ki prejme, in tistega, ki da” zbira sredstva za njihove socialno-humanitarne programe ENO SRCE tudi med letom. Na ZPMS si želijo, da bi se v letošnjem decembru odvijali mali srčni čudeži in to na zelo preprost način. Kako?

OKRASIMO OKNA S SRCI

  • vzemite si urico zase ali za družino ali kar za širšo družbo
  • poiščite papir – kakršnegakoli
  • narišite srce in ga pobarvajte v svoje barve
  • izrežite srce in ga nalepite na okno
  • okrasite lahko vsa okna, ki jih imate na voljo.
Naj na oknih vaše hiše, bloka, vrtca, šole, pisarne … zažari ENO SRCE enobarvno ali vseh barv, ki v svet pošilja vse vaše dobre misli. Vaše srce bo nekomu polepšalo trenutek, morda celo ves mesec. Verjamemo v moč srca. Delimo srca drug z drugim in se povežimo, da bo december lepši in prijaznejši.

Ko boste nalepili svoje srce na okno, in če vam bo tako toplo pri srcu, da bi to sporočili tudi širnemu svetu, dodajte #enosrce in dopišite svoj kraj. Npr. #enosrce v Ljubljani. Naj se v letošnjem decembru sliši klepet src širom po Sloveniji.

Dobrodelni akciji se pridružujejo tudi RTVjevci
Dobrodelni akciji in pobudi Zveze prijateljev mladine Slovenija ENO SRCE se bodo pridružili tudi sodelavke in sodelavci RTV Slovenija. Na oknih pisarn bodo zažarela srca, ki jih bodo ustvarili posamezniki, uredništva in oddelki. Prav tako zaposlene spodbujamo k prispevanju sredstev in darovanju pomoči potrebnim. Organizirali bomo dražbo umetniških del zaposlenih na temo #enosrce ter tako pridobljena sredstva prispevali za socialno-humanitarne projekte ZPMS.

Bistvo praznikov ni v okraskih in darilih, temveč v srčnosti. In RTVjevci smo že velikokrat dokazali, da smo srčni ljudje. #srcniRTV

Darja Groznik, predsednica ZPMS si želi, da bodo odločevalci v prihodnjem letu sprejeli takšne odločitve, ki bodo vsaj razpolovile delež otrok, ki živijo pod pragom revščine. Po statističnih podatkih je takih otrok kar 40 tisoč, kar je nedopustno. Državni ukrepi so nujni, k njim se je z zavezo Jamstvo za otroke Slovenija zavezala tudi v okviru Evropske unije. Mi kot nevladna organizacija lahko gasimo posamične požare, a vzrokov ne moremo odpraviti. Naše sporočilo vsem odločevalcem je: postavite otroke v ospredje vaših politik, če res želite ustvariti boljšo družbo prihodnosti.


Povedala je, da se bodo s pomočjo donatorjev, akcij ki jih vodijo, še naprej zbirali sredstva, pa tudi materialne donacije, kot so na primer higienski pripomočki, in jih delili med družine.

Poleg humanitarne dejavnosti ZPMS vodi številne projekte, prek katerih otroci razvijajo svoje talente, interese in krepijo svoj glas v družbi. Predsednica ZPMS Darja Groznik si iskreno želi, da bi se v prihodnosti več ukvarjali s takšnimi programi in manj s humanitarnimi programi, kar bi pomenilo, da smo kot država življenje otrok vendarle izboljšali.