Sto let armenskega filma: nova festivalska postojanka v Mariboru

Sto let armenskega filma: nova festivalska postojanka v Mariboru
 
Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc letos prvič združuje moči s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji, ki ga pripravlja Kinoatelje kot del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO!2025. Predstavljamo projekcijo celovečernega armenskega dokumentarnega filma Trije grobovi umetnika/Three Graves of the Artist (Armenija, 99', 2023) v režiji Harutina Hačatriana in Rubena Hačatriana, ki bo 21. oktobra 2023 ob 19. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Po projekciji filma, ki bo to soboto doživel mariborsko premiero, bo sledil pogovor z režiserjem Harutinom Hačatrianom ter s producentko Tatevik Manukjan. Druženje z armenskimi gosti bomo zaključili ob pogostitvi.


Film Trije grobovi umetnika sta posnela oče in sin Hačatrian, ki sta več let spremljala pustolovsko življenje in umetniško dediščino nadarjenega armenskega slikarja Vahana Ananiana. Ta se je rodil in odraščal v Jerevanu, a se je vse bolj razočaran nad armensko stvarnostjo (potres, vojna, razpad Sovjetske zveze) selil vse do Estonije in Ukrajine. Njegovi posmrtni ostanki so razpršeni po več krajih – Talinu, Odesi in Jerevanu, v daljnih deželah ostaja tudi njegova umetniška dediščina.
 
 
► Cena vstopnice je 5 eur,  rezervacije sprejemamo na dokumentarci.si@gmail.com in na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor.
► Več informacij: https://www.poklonviziji.com/sto-let-armenskega-filma

 
Vljudno vabljeni!
--

VIR: DOKUDOC, mednarodni festival dokumentarnega filma