Oder Pašta Fešte je 20. maja na Lavričevem trgu v Ajdovščini gostil drugo finalno tekmovanje za naziv Mlinochef. Za pokal in bogate nagrade so se potegovale ekipe iz OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in OŠ Kanal ob Soči.

Oder Pašta Fešte je 20. maja na Lavričevem trgu v Ajdovščini gostil drugo finalno tekmovanje za naziv Mlinochef. Za pokal in bogate nagrade so se potegovale ekipe iz OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in OŠ Kanal ob Soči. Zmagovalno kombinacijo sta postregla Tilen Zidarič in Lea Marinič iz Goriških brd.

/

Mlinochef – tekmovanje v kuhanju testenin za osnovnošolske ekipe od 6. do 9. razreda – je Mlinotest v sodelovanju z Društvom ljubiteljev pašte prvič organiziral v lanskem letu ter k sodelovanju povabil predvsem osnovne šole iz lokalnega okolja. Po izjemnem odzivu prve edicije, ki je požel veliko zanimanja tako med učenci kot tudi med mentorji sodelujočih šol, sta se organizatorja odločila, da Mlinochef #2 zastavita bolj ambiciozno ter k sodelovanju povabita tudi šole na regijskem nivoju.

Povabilu se je odzvalo kar 11 ekip iz šestih različnih osnovnih šol – vse od Vipave preko Ajdovščine, Šempetra pri Gorici in Kanala ob Soči do Goriških brd. V aprilu sta potekali dve predtekmovanji – na OŠ Kanal ob Soči so se pomerile ekipe iz gostujoče šole, ekipa iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo ter ekipi iz OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, na OŠ Šturje Ajdovščina pa so poleg šturskih ekip kuhali še otroci iz OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik komisije in svetovni podprvak v kuhanju testenin, Matjaž Cotič, član slovenske mladinske kuharske reprezentance, Matija Cotič, ter Mateja Tominec, vodja razvoja v Mlinotestu, je na vsakem predtekmovanju izbrala najboljšo jed ter tako tudi ekipo, ki se je uvrstila v finale, tretjega finalista pa je z glasovanjem na družabnih omrežjih izbralo občinstvo. 

Za laskavi naziv Mlinochef 2023 in bogate nagrade so se tako na finalnem tekmovanju na Pašta Fešti potegovale ekipe iz OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo in OŠ Kanal ob Soči. Pričetek tekmovanja je odprl Matjaž Cotič, ki je tekmovalnim ekipam dal še zadnje nasvete in jih opomnil na vse detajle, na katere morajo biti pozorni, nato pa je pričela teči ura. V 45 minutah so finalne ekipe pripravile in predstavile svoje krožnike, ki jih je strokovna komisija, v kateri je Matijo Cotiča nadomestila chefinja Julijana Krapež, ocenila tako iz vidika izgleda kot tudi iz vidika dovršenosti testenine, harmoničnosti okusa in strukture.

Kot so bili sklepčni vsi člani komisije, so bile vse tri ekipe izjemno dobro pripravljene. Recepti so bili v primerjavi s predtekmovanji še dodatno izboljšani in izpiljeni, zato je bila strokovna komisija pred težko odločitvijo, a vendarle je bilo potrebno določiti zmagovalca. 

Pokal Mlinochef je tokrat šel v roke ekipi iz Goriških brd.  Največ znanja, inovativnosti in harmoničnosti okusov in tekstur sta pokazala Lea Marinič in Tilen Zidarič alias Briški duo iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, ki je pripravil jajčne rezance z omako iz mrkndele (posebna klobasa iz krvavega mesa) na sirni omaki iz parmezana, češnjami in čipsom iz regrata. »V primerjavi s krožnikom v predtekmovanju je to ogromna razlika. Ne samo na krožniku, tudi v ustih. Sirova omaka daje poudarek testenini in omaki. Ko daš pa še češnjo v usta – po domače bi rekli »ohcet«! To je to!« je o krožniku povedal Matjaž Cotič.

Zmage so se – vidno presenečeni – razveselili tako sami tekmovalci kot tudi mentorica, starši in številni sošolci, ki so v Ajdovščino prišli navijat za mlada kuharska mojstra. Poleg pokala, ki sta ga ponosno dvignila v zrak, sta Mlinochefa prejela tudi vrhunske izobraževalne delavnice pri Matjažu Cotiču ter na Akademiji Jezeršek, kjer bosta lahko svoje znanje še dodatno izpopolnjevala.

»Z Mlinochefom želimo med mladimi širiti zavest o kakovostnem prehranjevanju, želimo jih spodbujati k razmišljanju in pripravi uravnoteženih obrokov, ki so tudi slastni. Preko zdrave tekmovalnosti otroci razvijajo kulinarično ustvarjalnost, hkrati pa spoznavajo lokalne sestavine, osvajajo znanje o kakovosti testenin in njihovi pripravi ter se učijo o pomenu uravnotežene prehrane. Zanimanje za takšno tekmovanje je med otroci resnično visoko, odziv na letošnji Mlinochef pa še boljši kot lani. Doseženi uspeh je za nas jasni pokazatelj, da Mlinochef #3 naslednje leto zastavimo še širše« je ob finalu komentiral Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga v Mlinotestu.

Organizatorja se tako že pripravljata na tretjo edicijo tekmovanja Mlinochef, ki se bo odvijal v letu 2024. Kam bo šel pokal Mlinochef #3 in katera bo zmagovalna ekipa, pa bo pokazal čas!

VIR: Mlinotest