16 partnerjev podpisalo memorandum o sodelovanju

ZA VEČJO PONUDBO IN PREPOZNAVNOST POLNOZRNATIH IZDELKOV V SLOVENIJI
 

Sporočilo za medije Gornja Radgona, 24. avgust 2022 – Na pobudo GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je bil danes na sejmu AGRA podpisan memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov. Podpisniki pričakujejo, da se bo v Sloveniji v okviru partnerstva razširila ponudba polnozrnatih izdelkov in z informiranjem ter ozaveščanjem okrepilo poznavanje potrošnikov o pomenu uživanja tovrstnih živil. Skupen cilj vseh je prispevati k spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov v smeri kakovostne prehrane.

Najpogostejša polnozrnata žita v Sloveniji so polnozrnata pšenica, pira, rž, ječmen, rjav riž, ajda ter druga. Poznamo polnozrnat kruh, pekovsko pecivo, fino pekovsko pecivo, kekse, testenine in mlevske izdelke. Prehranske vlaknine zmanjšujejo energijsko gostoto hrane, vplivajo na upočasnjeno praznjenje želodca in upočasnjeno absorpcijo glukoze. Najpomembnejše vire prehranske vlaknine predstavljajo polnozrnata žita, sadje in zelenjava. Priporočljivo je, da se dnevno zaužije 30 gramov prehranske vlaknine. Kilogram žit ima nizek okoljski odtis, zato polnozrnati žitni izdelki predstavljajo pomemben del zdrave in trajnostne pridelave hrane in prehrane. Polnozrnata žita so nepredelana zrna, ki so sestavljena iz treh delov (otrobi, jedro in kalček).  Otrobi predstavljajo zunanjo lupino zrna in vsebujejo vitamine skupine B, antioksidante in prehranske vlaknine. Jedro predstavlja največji del žita in vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in majhne količine vitaminov in mineralov. Kalček pa predstavlja zasnovo nove rastline in vsebuje vitamine skupine B, beljakovine in minerale. Obstajajo trdni epidemiološki dokazi, da uživanje polnozrnatih žit varuje pred razvojem srčno-žilnih bolezni, koronarno boleznijo srca, sladkorno boleznijo tipa 2, rakom debelega črevesa in posledično smrtnostjo. Priporočljivo je, da se dnevno uživa vsaj majhne porcije polnozrnatih žit. Varovalni učinki pred razvojem zgoraj navedenih bolezni so vidni pri višjih vnosih polnozrnatih žit, do približno 210 gramov na dan. Dokazi, ki bi značilno povezovali uživanje polnozrnatih žit z vplivi na preprečevanje povečane telesne mase, prekomerne hranjenosti in debelosti, so še omejeni. 16 podpisnikov memoranduma o sodelovanju Memorandum o sodelovanju so podpisali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za zdravje, poleg tega pa še predstavniki tako zasebnih kot tudi javnih inštitucij, in sicer Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, podjetje Don Don d.o.o., Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem, podjetje Hlebček d.o.o., Inštitut za nutricionistiko, Izobraževalni center Piramida Maribor, Kmetijski inštitut Slovenije, podjetje Mlinarjev sin d.o.o. in podjetje Mlinotest d.d., Nacionalni inštitut za javno zdravje ter podjetje Pekarna Pečjak d.o.o. Sopodpisnik memoranduma je tudi GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Spodbujanje širjenja ponudbe polnozrnatih izdelkov je tudi del projekta WholEUGrain, ki poteka v sodelovanju s projektnimi partnerji iz štirih držav (Bosna in Hercegovina, Danska, Romunija in Slovenija) in je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru 3. Zdravstvenega programa. Njegov glavni namen je prenesti primer dobre prakse Danske za vzpostavitev partnerstva za polnozrnate izdelke na države, ki so vključene v projekt. Po besedah dr. Tatjane Zagorc, direktorice GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij smo danes priča pomembnemu mejniku za Slovenijo. Postavili smo temelje sodelovanja za prihodnje, ko bomo skupaj s partnerji dogovorili aktivnosti promocije in razvoja novih polnozrnatih izdelkov. S tem bomo prispevali k še večji ponudbi tovrstnih izdelkov na trgu, po drugi strani pa svoj fokus namenili tudi informiranju slovenskega potrošnika.Trendi povpraševanja po hrani se spreminjajo, na trgu je vse več polnozrnatih izdelkov. Pred nami pa je še veliko izzivov na tem področju je sklenila Zagorčeva in dodala, da je bil s tem dosežen tudi pomemben mejnik v okviru evropskega projekta WholEUGrain.  Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

PR: Pomurski sejem