V znak skupnega interesa pri izgradnji sončnih elektrarn ob avtocestah sta SENG in DARS podpisali dogovor o izvedbi projekta sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa Republike Slovenije, ki je prvi tovrstni in tako vzorčen primer medsektorskega sodelovanja, poleg tega pa tudi pomemben korak na poti zelenega prehoda Slovenije.

Datum objave:
20. julij 2023

Avtor:
Mare Bačnar / Povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
arhiv HSE
V znak skupnega interesa pri izgradnji sončnih elektrarn ob avtocestah sta SENG in DARS podpisali dogovor o izvedbi projekta sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa Republike Slovenije, ki je prvi tovrstni in tako vzorčen primer medsektorskega sodelovanja, poleg tega pa tudi pomemben korak na poti zelenega prehoda Slovenije.

SENG in HSE sta ob podpisu dogovora z družbo DARS na delovnem obisku gostila ministra za okolje, podnebje in energijo mag. Bojana Kumra. Predstavili sta mu bodoče projekte in strateške cilje. Skupina HSE se tako medsektorsko povezuje z Družbo za avtoceste Republike Slovenije pri izgradnji sončnih elektrarn v Primorski in Obalno-kraški regiji. Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je ob tem povedal, da se poraba električne energije iz leta v leto povečuje, medtem ko slovenska samozadostnost že tretje leto zapored pada, tudi zato Slovenija potrebuje intenzivnejša vlaganja v obnovljive vire energije. K temu jo spodbujajo tudi evropska priporočila in zahteve, da bodo postopki umeščanja OVE objektov v prostor enostavnejši in hitrejši. Kot primer je izpostavil  Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije in je nujno potreben za doseganje nacionalnih energetskih ciljev, ki jih predvideva tudi posodobljen Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN). Minister je izrazil veliko pohvalo vsem strokovnim in podpornim službam, ki sodelujejo pri pripravi in razvoju energetskih projektov znotraj SENG, ter jim zaželel veliko uspehov pri njihovi realizaciji. Odločno je podprl tudi podpis dogovora o sodelovanju dveh podjetij v državni lasti pri trajnostnem prehodu Slovenije. 

Generalni direktor Soških elektrarn Nova Gorica Mitja Gorjan je izpostavil, da se je SENG v preteklosti v večji meri osredotočal na izkoriščanje hidro potenciala, vendar pa so klimatske spremembe od nas terjale prilagoditve in širši pogled na izkoriščanje obnovljivih virov energije. Spregovoril je o konkretnih razvojnih projektih družbe, med katerimi je kot najrealnejše izpostavil izgradnjo sončne elektrarne Kanalski vrh ter sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa, ki bodo neuporabno degradirano površino spremenile v koristno, in sicer gre za potencial dobrih 20 MW električne energije. Generalni direktor HSE dr. Tomaž Štokelj je predstavil ambiciozne načrte skupine, ki v prihodnje stavi tako na obnovljive vire iz sonca, vetra in vode kot tudi na geotermalno energijo,  kogeneracijo na biomaso in nenazadnje na vodik kot energent, tudi za shranjevanje. Pri tem se je dotaknil tudi potrebe po izgradnji hranilnikov energije in drugih virov fleksibilnosti, s poudarkom na črpalnih hidroelektrarnah. O kratkoročnih in dolgoročnih ciljih DARS, tudi na poti, da postanejo samooskrbni, je spregovoril mag. Andrej Ribič, član uprave DARS.  Med pomembnimi projekti, ki imajo energetski potencial in velik doprinos v okviru uresničevanja podnebnih in trajnostnih ciljev Slovenije pa je izpostavil prav postavitev sončnih elektrarn na neuporabnih zemljiščih, ki jih ima družba DARS v upravljanju.

Podpis dogovora o izvedbi projekta sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa Republike Slovenije je tako postal prvi tovrstni in tako vzorčen primer medsektorskega sodelovanja, poleg tega pa tudi pomemben korak na poti zelenega prehoda Slovenije.

VIR: Naš Stik