Konec minulega tedna se je na svoji 6. seji sestal Podnebni svet, v ospredju razprav pa sta bila predstavitev Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta in stališče članov glede novega Energetskega zakona.

Datum objave:
22. april 2024

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
Freepik
Konec minulega tedna se je na svoji 6. seji sestal Podnebni svet, v ospredju razprav pa sta bila predstavitev Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta in stališče članov glede novega Energetskega zakona. 

Mag. Stane Merše iz  IJS je za člane in predstavnike Ministrstva za okolje, podnebje in energijo uvodoma pripravil predstavitev posodobitve NEPN, katerega sprejetje je načrtovano v letošnjem letu. Kot je dejal, ključne izzive predstavljajo povečanje izvedljivosti ukrepov, energetska in snovna učinkovitost, opuščanje fosilnih goriv ter krepitev zmogljivosti, povezovanja, sodelovanja, raziskav in inovacij, ki bi pripomogle k hitrejšemu zelenemu prehodu. Člani so v odzivu na predstavitev posodobitve povedali, da bo v kratkem času težje doseči večje zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v prometu, saj gre za sektor, ki v skupnem deležu emisij prispeva največ. Člani so bili mnenja, da je treba zato na tem področju vpeljati vse možne ukrepov, tudi tiste, ki niso najbolj priljubljeni. V tej luči so predstavili predlog o zmanjševanju hitrosti na avtocestah na 110 kilometrov na uro, ki bi dodatno prispeval k zmanjševanju emisij, povečevanju pretočnosti in nenazadnje tudi varnosti v prometu. V nadaljevanju so postavili tudi vprašanje v zvezi s scenarijem NEPN, ki obravnava jedrsko energijo. Razloženo je bilo, da je v oceno predvidenih stroškov zajeta zgolj gradnja nove jedrske elektrarne ne pa tudi razgradnja obstoječe elektrarne, ravnanje z jedrskimi odpadki in hlajenje elektrarne. Pri predstavitvi makroekonomskih učinkov scenarijev NEPN so člani Podnebnega sveta povedali, da se je treba resneje lotiti tudi reševanja problematike energetske in prevozne revščine.

Na seji so člani oblikovali tudi stališče Podnebnega sveta glede novega Energetskega zakona, ki je trenutno v postopku sprejemanja. Potekala je razprava o onesnaževanju zraka s strani malih kurilnih naprav na biomaso, o trajnostnem gospodarjenju z gozdovi in potrebi po naslovitvi ukrepov s področja intenzivne industrije, pri čemer so člani pozdravili pripravo takega zakona, ki hkrati naslavlja tako podnebne spremembe kot kakovost zraka.

Na podlagi 145. člena Zakona o varstvu okolja, ki določa, da Podnebni svet »predlaga ukrepe za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter za njihovo izvajanje v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji in prispeva k celoviti obravnavi čezsektorskih ukrepov glede podnebnih sprememb« so člani in predstavniki MOPE razpravljali tudi o možnostih sodelovanja z drugimi ministrstvi. Predstavniki posameznih ministrstev bodo tako prejeli vabila na prihodnje seje Podnebnega sveta, z namenom obravnave ključnih zakonodajnih in drugih pobud, ki imajo znatnejši učinek na podnebje. (bj)

VIR: Naš Stik