Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) vabi v soboto, 15. aprila, med 9. in 14. uro na Pogačarjev trg v Ljubljani.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) vabi v soboto,  15. aprila, med 9. in 14. uro na Pogačarjev trg v  Ljubljani.

(Ljubljana, 13. aprila 2023) – V soboto, 15. aprila, bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani zaživelo Podeželje v mestu. Na stojnicah se boste srečali z gospodarji kmetij, ki radi kramljajo in predstavijo svoje pridelke in izdelke, ki sodijo v nakupovalno košaro ljubiteljev okusa tradicije in kulinarike slovenskega podeželja. Odlične mesnine in krušni izdelki, vina, sokovi, siri, olja, sadje, zelenjava, med in še kaj. Med njimi tudi izdelki, ki nosijo znake kakovosti Dobrote slovenskih kmetij. Posebno mesto bo namenjeno predstavitvi kmetov in rokodelcev madžarske manjšine v Prekmurju. Družinam prijazna prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom ter namenjena druženju ob poučnih delavnicah.

Program z ljudsko glasbo in plesom se bo pričel ob 10. uri. Ljudske napeve bodo igrali in upodabljali člani Folklorne skupine Vodice pod vodstvom umetniškega vodja Marka Kosmača. Obiskovalce bodo popeljali v živahno in veselo plesno zgodbo gorenjskih delovnih plesov. Dogodek bo povezoval Franci Peternelj, pomen velikonočnega obdobja, ki traja še sedem tednov po veliki noči, bo predstavil ljubljanski stolni prošt Jožef Lap.

Pridružite se lahko delavnici peke pirinih potičk v Brihtni kuhni z uporabo malce pozabljenih rastlin, izdelavi belih pirhov in se preizkusite v družabni igri Ples divjega petelina. Ta odkriva prepletenost življenja divjega petelina s človekom.

Na Podeželju v mestu bo poskrbljeno tudi za tiste, ki boste obisk dogodka izkoristili za hitro sobotno kosilo. Cvrli se bodo langoši in kuhale kulinarične dobrote s Prekmurja.

Luštno bo. Lepo vabljeni, da raziščete in doživite utrip Podeželja v mestu Ljubljana!

Organizator dogodka je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Lisztovim inštitutom in Ljubljanskim parkiriščem in tržnico.

VIR: KGZS