Holding Slovenske elektrarne je danes ob polnoči začel prevzemati električno energijo iz TE Ugljevik, pri čemer naj bi v skladu z dogovorom na leto iz tega vira prejel okrog 500 GWh.

Datum objave:
1. februar 2024

Avtor:
Brane Janjič
Holding Slovenske elektrarne je danes ob polnoči začel prevzemati električno energijo iz TE Ugljevik, pri čemer naj bi v skladu z dogovorom na leto iz tega vira prejel okrog 500 GWh. 

Kot so sporočili iz HSE, so po uspešno zaključenem arbitražnem postopku pred ad hoc arbitražnim tribunalom in skladno s pogodbami, podpisanimi pred dvema dnevoma  v Ugljeviku, danes ob polnoči v Slovenijo pritekli prvi kilovati električne energije iz te termoelektrarne. Dogovor predvideva dobavo ene tretjine proizvedene električne energije v TE Ugljevik, kar na letni ravni pomeni okrog 500 GWh ali toliko, kot porabi 123.000 gospodinjskih odjemalcev.

V HSE poudarjajo, da je začetek dobave električne energije iz Ugljevika pomemben dosežek uspešno zaključenega arbitražnega postopka v Beogradu in pogajanj ter vseh aktivnosti, usmerjenih v uveljavitev pravic EGS-RI, ki jih je več kot desetletje vodil HSE. Ob tem dodajajo, da nedavno podpisan dogovor o ponovni dobavi električne energije ter plačilu glavnice odškodnine za nedobavljeno električno energijo v višini 67 milijonov evrov v štejejo kot izjemen uspeh in pomemben dosežek pri uveljavljanju pravic slovenskega elektrogospodarstva iz naslova preteklih vlaganj. Tretjina električne energije, ki jo proizvede TE Ugljevik, bo tako po več kot tridesetih letih premora znova dobavljena gospodarski družbi iz Slovenije. Do nje je sicer upravičena družba EGS-RI, ki je sodelovala pri izgradnji Rudnika in Termoelektrarne Ugljevik, po njenem pooblastilu pa jo bo prevzemal največji slovenski proizvajalec električne energije, Holding Slovenske elektrarne. Dobava električne energije iz TE Ugljevik bo potekala preko Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), HSE pa jo bo praviloma prevzemal na mejah Bosne in Hercegovine. 

Pogajanja med HSE, EGS-RI, RiTE Ugljevik in ERS se sicer še nadaljujejo, saj je treba rešiti še nekatera preostala odprta odškodninska vprašanja. 

VIR: Naš Stik