Vsak posameznik že z rojstvom pleni prostor. Družinski prostor, naravni prostor, prostor vsakršnih okolij. Sodobno človeštvo pleni prostor tudi izven zemeljske oble in mu v svojem pohlepu ni nikoli dovolj.

Zdenko Huzjan 

PLENJENJE PROSTORA

Likovni salon Kočevje

2. 12. 2022–25. 2. 2023 

Odprtje razstave: petek, 2. 12. 2022, ob 18. uri.

Kustosinja razstave: Nadja Kovačič

Vsak posameznik že z rojstvom pleni prostor. Družinski prostor, naravni prostor, prostor vsakršnih okolij. Sodobno človeštvo pleni prostor tudi izven zemeljske oble in mu v svojem pohlepu ni nikoli dovolj. Slikar na nek način pleni likovni prostor. Človeške figure, zarodki, živali in objekti plenijo prostor nedefinirane imaginarne likovne površine. Prostori podzavesti, prostori sanj in  sprehajanja med rojstvom in smrtjo ter prisotnostjo in odsotnostjo . O vsem tem v svojem slikarstvu (pa tudi poeziji in prozi) razmišlja slikar Zdenko Huzjan:

»V otrplem panonskem prostoru od koder prihajam, je zemlja globoka in nebo visoko nad nami. Od tam so moja zgodnja mladostna leta in tam je bilo nekoč že vse kar je bilo že od nekdaj. Tudi težke od sonca ožgani obrazi ljudi in zgarane roke položene v preorane njive. V svetlobi dvorišč je bila koža temna in težka in tam so nekoč kraljevale samote in popoldanske melanholije. Od tega je danes morda ostal le še pepel ponižnosti in morda me prav ta ponižnost določa v razžarjenem prhu sveta, ki bo v temnem zraku drgetala v slikarsko čudenje, vse do lastnega konca.«

Slikarjevo ustvarjanje, katerega rojstno okolje je Prekmurje, je močno zaznamovano z dogodki iz preteklosti h katerim se vedno znova vrača in jih kot sanje ali podobe iz podzavesti odslikava na platna. Iz slikarskih površin prihajajo skoraj lebdeče podobe kot opomniki ali spomin iz preteklosti.
Izraznost Zdenka Huzjana je osredotočena predvsem na bitja, ki so človeku toliko podobna, kot se od njega razlikujejo. V svojih delih obravnava teme obstoja, bivanja in izpostavlja tudi eksistencialno stisko.
Zdenko Huzjan je leta 1972 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici, nato pa je pri profesorju Janezu Berniku obiskoval slikarsko specialko, ki jo je zaključil leta 1974. Univerza v Ljubljani mu je leta 1988 podelila profesorski naziv in ga še isto leto izvolila za docenta. Leta 1997 je postal redni profesor za risanje in slikanje. Od leta 1997 je bil redni profesor za risanje in slikanje na oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Njegova likovna dela se nahajajo v zbirkah nacionalnih muzejev in galerij. Izdal je tudi šest pesniških zbirk, del pesmi je bil preveden v madžarski, italijanski in češki jezik. Živi in dela v Ljubljani.



VIR: Pokrajinski muzej Kočevje