V svetu žganih pijač je mešanje v ospredju kot ustvarjalno in inovativno sredstvo za zadovoljevanje naših vedno bolj zahtevnih okusov.

V svetu žganih pijač je mešanje v ospredju kot ustvarjalno in inovativno sredstvo za zadovoljevanje naših vedno bolj zahtevnih okusov. 

Playa je eden izmed najbolj znanih ljubljanskih barov, ki se ponaša s širokim izborom izvrstnih koktejlov. Njihov pristop k mešanju koktejlov je inovativen in ustvarjalen, zato so mnogim med ljubitelji žganih pijač postali razkošen predah po delovnem dnevu. Da bi dosegli popolno harmonijo okusov, mešanje koktejlov zahteva iznajdljivost in natančnost pri kombiniranju različnih sestavin. Zato ni presenetljivo, da so mojstri mešanja koktejlov v Playi postali pravi umetniki, ki s svojimi kreacijami navdušujejo goste iz celega sveta. 

Eva Dakič, miksologinja, ki ustvarja tudi v Playi, navaja, da »je pri ustvarjanju koktejlov najbolj pomemben navdih, iz katerega črpaš idejo o zgodbi koktejla, raziskovanje o ustrezni tehniki mešanja, zasnovani infuziji, razmišljanje o okusih, ki so kompatibilni med seboj, katere sestavine rastejo skupaj v naravi, kateri kozarec ustreza kreaciji in podobno. Vse to je miksologija.« 
Pri svojem delu navdih večkrat črpa iz sveta kulinarike. Zase pravi, da so ji pri okusih všeč jing-jang kombinacije, tako na primer pri koktejlu z rumom in kavnim likerjem poleg postreže temno čokolado s soljo. Eva izhaja iz preproste logike okušanja, kjer sol veliko kombinira tudi pri svojih koktejlih in pri pripravi list koktejlov, kjer v Playi vsako sezono poskrbi za skrbno zasnovan meni. Da Playina lista koktejlov navdušuje še tako zahtevne poznavalce, ji omogoča izjemen občutek za okus, barvo in prezentacijo koktejlov ter poznavanje najnovejših trendov na področju miksologije.

»Sol naredi kick koktejlu. Pri Margariti je sol zame 50 odstotkov koktejla saj, če ni soli, to ni prava Margarita,« pravi miksologinja. Eva je skupaj z miksologom Kevinom Kosom v Playi nedavno izvedla tudi poseben masterclass, kjer sta pri koktejlu, ki ga je za ta namen sestavila, za pokuševalce bila sol in čokolada obvezna že pred prvim požirkom. Namreč, »okus 85-odstotne čokolade z drobci soli (spet grenko, slano) ostane v ustih še potem, ko jo poješ in narediš prvi požirek« njenega koktejla Nombre del Evento. Sam po sebi je precej sladek, saj je pripravljen iz naslednjih sestavin:

  • rum La Hechicera, 
  • kavni liker, 
  • čokoladna grenčica, 
  • parfum pomarančnega likerja, zadimljeno s hrastovimi sekanci.

Koktejl tako pride do izraza šele s paringom čokolade s soljo, saj je brez slednje koktejl dolgočasen, dodaja. 
 
Eva ustvarja po principu »what grows together, goes together«
»Pri mešanju koktejlov na primer z rumom, je ključno, da rum najprej spoznaš, ga probaš, izveš od kod je, kje je bil staran, kakšen karakter ima, kakšne so note in arome ruma, po čem diši, kakšen ima zaključek pri okušanju, kako močan je, kje nastaja in kaj raste poleg, kako se obnaša v koktejlih, ali so že delali koktejle z njim, kateri klasični koktejli že obstajajo z rumi itn.,« pravi Eva, ki pri kombiniranju sestavin v koktejlih navaja podobnost s postavitvijo sedežnega reda na poroki, kjer »je pomembno, koga posesti s kom, da ne bo drame in bo vse potekalo tako, kot mora - uravnoteženo«.
 
V miksologiji so ključna tudi zelišča, saj brez zelišč ne bi bilo grenčic, vermutov, likerjev, toliko različnih ginov ipd. Brez tega pa ne bi bilo mogoče ustvariti določenih klasičnih koktejlov, ki danes doživljajo novo popularnost. »So izreden doprinos v kakršnikoli obliki in brez zelišč si miksologijo zelo težko predstavljam,« še dodaja.

Ob sredah v Playi uživajo dekleta
Eva ob sredah organizira tematske večere, kjer gostom ponudijo nekaj drugače obarvanega, sestavljenega iz konceptualno povezanega menija, ustrezne glasbe in kulinaričnega presenečenja. Prvi takšen dogodek je bil Jazz & Vino, ki je z jazz glasbo in vini dosegel nekoliko drugačen utrip Playe. Za dan žena je Eva pripravila koktejl meni, ki se je navezoval na nanizanko Seks v mestu. Ustvarila je različice koktejlov, ki so jih glavne igralke pile v seriji. Med drugimi dogodki so bili italijanski večer Dolce far niente s klasičnimi italijanskimi koktejli, francosko obarvan večer La Vie en Rose ter nedavni kolumbijski večer Rum Coffee & Chocolate, ki je sledil po masterclassu.

Kombinacija vrhunske ekipe strokovnjakov na področju koktejlov ter širokega izbora kakovostnih žganih pijač in drugih sestavin, zagotavljata, da je vsak koktejl s posebno skrbjo pripravljen do popolnosti. Playa v ljubljanskem BTC je zato prava izbira za vse, ki si želijo izkušnjo vrhunskih koktejlov po delovnem dnevu ali na njihovih ekskluzivnih zabavah. Prav tako pa Playa pričenja novo zgodbo s Playa Aperitivo, kjer so za otvoritev v goste povabili tudi mlade in energične fante Wine Brothers iz Goriških Brd.

Da bi pravočasno izvedeli vse podrobnosti, sledite njihovim družbenim profilom na omrežjih Facebook in Instagram.


O Playi
Blagovna znamka Playa, ki je sinonim za razkošje in odličnost, bazo zvestih privržencev znamke, ki se prepuščajo najnovejšim trendom in najboljšim destinacijam, širi znotraj Slovenije z vsakim novim izbranim dogodkom, svoj renome pa veča tudi izven slovenskih meja in privablja tuje obiskovalce. Da bi ustregli še tako zahtevnim standardom izbrane klientele, se še naprej nameravajo prilagajati kakovosti, ki jo obiskovalci od njih pričakujejo ter postavljati trende iskane glasbene kulture.

VIR: Pristno