V četrtek, 20. aprila, so se štirje dijaki četrtega letnika programa strojni tehnik Gimnazije Jurija Vege Idrija pod mentorstvom profesorice Tanje Pirih udeležili državnega tekmovanja Mladi podjetnik, ki ga že 27. leto zapored organizira GeaCollege.

V četrtek, 20. aprila, so se štirje dijaki četrtega letnika programa strojni tehnik Gimnazije Jurija Vege Idrija pod mentorstvom profesorice Tanje Pirih udeležili državnega tekmovanja Mladi podjetnik, ki ga že 27. leto zapored organizira GeaCollege. Na tekmovanju se je pomerilo 28 ekip iz srednjih šol iz celotne Slovenije, v superfinale pa so se uvrstile le štiri najboljše. Ekipa Shredder team, ki jo sestavljajo dijaki Miha Smrdel, Andrej Rojc, Jernej Kavčič in Jan Razpet, je svojo poslovno idejo Plastožer zagovarjala dvakrat in komisijo prepričala s kakovostno pripravljenim poslovnim modelom in suvereno predstavitvijo. Fantje so s tem osvojili naziv državnih zmagovalcev tekmovanja Mladi podjetnik v letu 2023 in za nagrado prejeli slaba dva tisočaka evrov štipendije za študij na GeaCollege.
Velike količine odpadne embalaže polnijo koše za smeti v gospodinjstvih, zato je potrebno pogosto odnašanje, pride do večje porabe vrečk za smeti in pogostejših odvozov s strani komunalnih podjetij. Izdelek idrijskih dijakov ta problem rešuje, in sicer na način, da zmanjša volumen odpadnih plastenk do 90 %. Posledica tega je, da je potrebno redkeje prazniti smeti, na drugi strani pa je tudi manjša poraba plastičnih vrečk. Kot pravijo pa je najbolj pomembna posledica njihove rešitve manjše onesnaževanje okolja. Prvi korak je že manjša poraba plastičnih vrečk za smeti, nadalje pa se tudi občutno zmanjša potreba po odvažanju smeti. Tako se privarčuje pri gorivu, poleg tega pa je smeti potrebno odvažati manj pogosto.
Maja Vojska

VIR: Občina Idrija