v Banki Slovenije smo skupaj z bankami in hranilnicami oblikovali košarico plačilnih storitev, ki odraža plačilne navade tipičnega komitenta. V redni analizi, ki jo opravljamo vsako leto, ugotavljamo, da je bilo za to košarico storitev v letu 2022 v povprečju treba nameniti 70,71 evra letno, kar znaša 1,31 evra več kot 2021.

Spoštovani,
 
v Banki Slovenije smo skupaj z bankami in hranilnicami oblikovali košarico plačilnih storitev, ki odraža plačilne navade tipičnega komitenta. V redni analizi, ki jo opravljamo vsako leto, ugotavljamo, da je bilo za to košarico storitev v letu 2022 v povprečju treba nameniti 70,71 evra letno, kar znaša 1,31 evra več kot 2021. Razpon med najcenejšo in najdražjo ponudbo pa ostaja zelo velik.
Tudi na področju primerjave oglaševanih efektivnih obrestnih mer (EOM) po posameznih bankah in hranilnicah ugotavljamo relativno velike razlike med ponudbami bank. Tako je razlika med najvišjo in najnižjo EOM v primeru povprečnega potrošniškega kredita nekaj nad 3 odstotnimi točkami, v primeru povprečnega stanovanjskega kredita pa nekaj nad 0,4 odstotne točke.
 
Sporočilo za javnost pripenjamo, na voljo je prav tako na spletnih straneh Banke Slovenije, kjer je objavljena tudi analiza.
 
Lep pozdrav
 
VIR: BANKA SLOVENIJE Evrosistem | Odnosi z javnostmi