Odlomek iz knjige

Ne gleda na to, v kako sanjavi ljubezni sem se znašla, ne glede na to, kako veselo pijana sem bila, v svojem srcu sem se vselej zavedala, da moja družina premore samo še eno osebo.

Prostor, ki ne more biti zapolnjen, kakorkoli srečno je skupno življenje otroka in starke – mrtvaška tišina, ki sope v kotu sobe in išče pot naprej, kakor drget. Zelo zgodaj sem jo začutila, čeprav mi ni nihče povedal zanjo.

Mislim da jo je začutil tudi Juiči.

Kdaj sem spoznala, da na tej res temni in samotni stezi, po kateri stopamo, lahko razsvetlimo edinole svojo pot? Čeprav sem odraščala z ljubeznijo, sem bila vselej osamljena.

Odlomek Banane Yoshimoto  iz knjige Kuhinja

 Japonska premore ogromno število odličnih pisateljev. Na primer: Natsume – ( avtor knjige : I am a cat; angl.) in pa  Motoya Yukiko.

 Nekatere knjige avtorice Banane so na voljo v slovenskem jeziku. Psevdonim Banana, je morda pripomogel k večji prodaji knjig pisateljice v mednarodnem merilu. Avtorica Yoshimoto ima na desni nogi tetovažo banane, ki je prav tako njen najljubši sadež. Ona ni imela japonskih vzornikov pri pisanju, marveč navaja Capote Trumana in Kinga - kot vzgled. Yoshimoto ima strogo vsakodnevno rutino pisanja, kajti piše vsak dan vsaj uro in pol.

Dve Bananini kratki zgodbi imata sadno ime. Naslov ene je Ananasov puding, druge pa Bananina pesem. Peresnica Yoshimoto pravi, da piše o dveh temah vedno in sicer: o utrujenosti japonske mladine v sodobnih časih in o načinu kako dramatične preizkušnje preoblikujejo človeka.

 Vabljeni na spletno literarno predavanja o pisateljici Banani Yoshimoto, v soboto 10.12. ob 19 uri, s pisateljico Nino Kosmač , na Facebook Messenger – FB ( Nina Kosmac). 

VIR: NINA KOSMAČ