Današnja skupščina družbe PETROL, d.d., je potrdila predlog uprave, po katerem bo med delničarje razdeljena rekordna dividenda v višini 30,00 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila praktično celoten...

Današnja skupščina družbe PETROL, d.d., je potrdila predlog uprave, po katerem bo med delničarje razdeljena rekordna dividenda v višini 30,00 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila praktično celoten bilančni dobiček oz. 61.667.340,00 €. To hkrati predstavlja približno polovico čistega dobička skupine (124 mio €), kakor je sicer predvideno tudi z dividendno politiko družbe. Ob všečni dividendi so se – kljub izjemno dobrim rezultatom družbe in preseženemu planu v zahtevnem letu 2021 – pojavili tudi nekateri pomisleki o vplivu izplačevanja celotnega bilančnega dobička na nadaljnji razvoj družbe, ki pa so bili s strani poslovodstva pojasnjeni in zavrnjeni. Dividenda bo delničarjem izplačana 5. 8. 2022.

Skupščina je prav tako sprejela sklep o razdelitvi delnic PETG, tako da se vsaka delnica razdeli na 20 delnic. Uprava družbe upa, da bo na ta način povečala likvidnost in pridobila nove vlagatelje, saj bo tako tudi manjšim vlagateljem omogočen lažji dostop do nakupa in trgovanja z delnicami.

Po nasprotnem predlogu Slovenskega državnega holdinga, d.d. (SDH) sta bila sprejeta sklepa o Politiki prejemkov organov vodenja in nadzora ter Pooblastilu upravi za nakup lastnih delnic. SDH je s svojim nasprotnim predlogom med drugim zmanjšal največje dovoljeno število lastnih delnic na 2 % osnovnega kapitala (prvotni predlog 3 %) ter omejil odsvajanje lastnih delnic le za namen zmanjšanja osnovnega kapitala, ne pa tudi za zamenjave za lastniške deleže v drugih družbah.  

Na skupščini je bilo sicer prisotnega 71,09 % kapitala z glasovalno pravico, pooblaščenec VZMD, dr. Zlatko Jenko, pa je na njej zastopal 269 malih delničarjev oz. 0,48 % prisotnih glasov.

PR: VZMD