Nobelova nagrajenka za književnost Gabrijela Mistral je avtorica del: Soneti smrti, Sanjarjenja, Intimno Pismo, Skupaj na morje, Pritisk, Razdejanje, Predavanja za ženske, Nežnost itn. Oče je zapustil Gabrijelo že kot otroka.

Nobelova nagrajenka za književnost Gabrijela Mistral je avtorica del: Soneti smrti, Sanjarjenja, Intimno Pismo, Skupaj na morje, Pritisk, Razdejanje, Predavanja za ženske, Nežnost itn. Oče je zapustil Gabrijelo že kot otroka. Pri štirinajstih letih je začela trdo delati, da je preživljala mater in sebe. Mamo je finančno podpirala do smrti in ji posvetila veliko pesmi. O slutnji smrti je pričela pisati, še preden so ji začeli umirati najdražji. Gabrijelina prva ljubezen je storil samomor, kmalu, potem pa pri sedemnajstih letih njen nečak. Nepričakovano si je tudi sodil sam skrivni sin pesnice- Yin Yin- pri osemnajstih letih v Mehiki. Ne glede na upanje, ki ji ga je vlivala katoliška vera v življenje po smrti, je pesničin pristop do smrti edinstven in nenavaden. Čilenska Nobelova nagrajenka in diplomantka je pisala predvsem o nežnosti in smrti. O "Tanatosu" se je razpisovalo večina pesnikov, ampak Mistralino poglabljanje, nas uči, da bi bilo treba razmišljati o smrti vsak dan in živeti v nenehni pripravljenosti na njen nežni objem. Gabrijela je kot diplomantka živela v državah Južne Evrope, navsezadnje pa v New Yorku. Ob pesničini smrti so v Čilu razglasili tridnevno žalovanje.

Vabljeni na literarno predavanje o Nobelovki in dipolomatki Mistral, s pesnico Nino Kosmač, v soboto ob 19. uri, 19.marca.

Zoom povezava: https://us05we.zoom.us/j/82409097527?pwd=MHFReEZzZWFoOWJneFozekZXaUpvdz09 
ID reunion code: 824 0909 7527

PR in foto: Nina Kosmač