LPS bodo nastopili v prvem predizboru

Torino bo 10., 12. in 14. maja gostil tri večere 66. izbora za Pesem Evrovizije, na katerem se bo za zmago potegovalo 40 držav.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
25. april 2022 ob 13:00
Televizija Slovenija, Radio Slovenija, Val 202, Radio Maribor, MMC RTV SLO


Na letošnji Pesmi Evrovizije nas s pesmijo Disko zastopa mlada zasedba LPS. Foto: David Lotrič Banović / RTVSLO

Prizorišče treh evrovizijskih večerov Pesmi Evrovizije 2022 bo arena PalaOlimpico v Torinu. RTV Slovenija na letošnjem izboru predstavlja zasedba LPS s pesmijo Disko. V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bodo člani skupine podali kot peti po vrsti v prvem predizboru v torek, 10. maja. Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali trije voditelji: ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini, priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan ter britanski kantavtor Mika. Komentator vseh treh televizijskih prenosov bo Andrej Hofer.



Andrej Hofer bo komentator vseh treh TV-prenosov Pesmi Evrovizije 2022. Foto: Adrian Pregelj

Slovenska evrovizijska delegacija se bo v evrovizijski Torino odpravila v petek, 29. aprila. Prvo samostojno vajo bodo naši predstavniki LPS imeli že v soboto, 30. aprila. »Zelo se veselimo nastopa pred tako številno publiko. Dali bomo vse od sebe, upali na čim boljšo uvrstitev, zagotovo pa bomo imeli na to izkušnjo lepe spomine,« pred odhodom na letošnjo Pesem Evrovizije sporočajo člani zasedbe LPS.



Po lanski zmago skupine Måneskin, je Italija letošnja gostiteljica že 66. izbora za Pesem Evrovizije. Foto: EBU

Dva predizbora in veliki finale Pesmi Evrovizije v neposrednem prenosu na RTV Slovenija

V prvem predizboru v torek, 10. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki sedemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Albanija, Latvija, Litva, Švica, Slovenija, Ukrajina, Bolgarija, Nizozemska, Moldavija, Portugalska, Hrvaška, Danska, Avstrija, Islandija, Grčija, Norveška in Armenija. V prvem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. Neposredni prenos boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si.



Voditelji vseh treh večerov bodo Mika, Laura Pausini in Alessandro Cattelan. Foto: Giulio Rustichelli

Dva dni kasneje, 12. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2022 predstavili izvajalci iz osemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na finalno prireditev. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in rtvslo.si.



Točke glasovanja slovenske žirije bo v Torino sporočila Lorella Flego. Foto: Katja Kodba

V velikem evrovizijskem finalu bo 14. maja nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki ˝velikih pet˝ Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je letos tudi gostiteljica izbora. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40-ih državah udeleženkah. Točke slovenskega glasovanja bo v Torino sporočila Lorella Flego. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si.

Vse o Evroviziji 2022, reportaža iz Torina
Nedelja, 14. maj, ob 20. uri na TV SLO 1

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora v soboto, 14. maja, na TV SLO 1 si boste lahko ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. Gre za reportažo iz Torina, kjer bomo od blizu spremljali dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter spremljali LPS na njihovih vajah. Spoznali boste tudi ustvarjalce letošnje Pesmi Evrovizije in ostale udeležence tekmovanja. Novinar reportaže je Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Italije, snemalec, montažer in režiser pa Niko Karo.

Priprave na izbor EMA in na Pesem Evrovizije 2022 lahko spremljate na MMC-jevem evrovizijskem portalu, na Facebooku, Instagramu in Youtube kanalu. Več o samem izboru Pesem Evrovizije 2022 pa lahko spremljate na uradni spletni strani www.eurovision.tv.

Fotografije v višji resoluciji so na voljo tukaj.