Tudi na letošnjem, 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti (MOS), ki bo med 13. in 17. septembrom v Celju, se bo že tradicionalno predstavila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani ter poslovni partnerji, in sicer na več kot 830 m² v dvorani L1.

Tudi na letošnjem, 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti (MOS), ki bo med 13. in 17. septembrom v Celju, se bo že tradicionalno predstavila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani ter poslovni partnerji, in sicer na več kot 830 m² v dvorani L1. Tudi letos bosta v ospredju Ulica obrti s predstavitvijo enajstih obrtnih poklicev ter mednarodno poslovno srečanje »Connect2Slovenia«, na katerem pričakujemo več kot 100 podjetnikov iz desetih držav.

Na današnji novinarski konferenci je predsednik OZS Blaž Cvar predstavil aktivnosti zborničnega sistema na 55. MOS in med drugim dejal: »V malem gospodarstvu se že vrsto let soočamo s pomanjkanjem kadrov. Zato je promocija obrtnih poklicev tako zelo pomembna. Po izjemnem obisku lansko leto bomo tudi letos predstavili deficitarne poklice na Ulici obrti. Mlade bo zagotovo pritegnil tudi simulator letenja podjetja Pipistrel, ki bo na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.«

V okviru Ulice obrti bodo predstavljeni deficitarni obrtni poklici, in sicer kuhar, natakar, pek, slaščičar, mizar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar krovec, steklar, tehnik optik, voznik, sočasno bodo potekale demonstracije domače in umetnostne obrti. Osrednja točka ulice obrti bo »Vajeniška pisarna«, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.
V četrtek, 19. septembra, se bo odvilo tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje »Connect2Slovenia«, ki bo tudi letos privabilo več kot 100 podjetnikov iz 10 držav (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Nemčija, Poljska, Madžarska, Turčija, Črna Gora, Španija, Češka). Na srečanju bodo predstavljene prednosti in izzivi pametnih tovarn, v okviru B2B individualnih razgovorov pa bodo udeleženci iskali nove poslovne stike in priložnosti v regiji Alpe Adria. Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je obvezna predhodna prijava do 11. septembra na spletni strani: https://connect2slovenia-2023.b2match.io/.

Odbor za znanost in tehnologijo skupaj s podjetjem Pipistrel s simulatorjem letenja

Zanimiva bo tudi predstavitev strokovnih sekcij OZS (kovinarjev, plastičarjev, instalaterjev energetikov in sekcije domače in umetnostne obrti) ter Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.  Na prostoru Odbora bo predstavljena tudi možnost internacionalizacije podjetij, in sicer v povezavi  s partnerskim sodelovanjem s Slovensko ameriškim gospodarskim združenjem (SABA) iz Clevelanda. Odbor bo predstavil tudi nekatere produkte in storitve članov OZS, sodelovanje s šolami, fakultetami in razvojno-raziskovalnimi inštitucijami. Kot zanimivost pa se bo na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo predstavilo tudi podjetje Pipistrel s simulatorjem letenja.
Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS bo v okviru Ulice obrti in v atriju celjskega sejmišča predstavila rokodelske dejavnosti: čipkarstvo, zlatarstvo, lončarstvo, slamnikarstvo, izdelovanje glasbil, izdelovanje replik v lesu in pletarstvo, in sicer z namenom prikazovanja spretnosti, ki so pomembne za ohranjanje slovenske rokodelske dediščine.

Predstavili se bosta tudi dve območni zbornici, OOZ Krško in OOZ Ormož s člani in partnerji. OOZ Krško bo v sredo, 13. septembra, organizirala okroglo mizo z naslovom »Delovne migracije med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo«.

Predstavitev partnerjev kartice Mozaik Podjetnih in partnerjev OZS

Na razstavnem prostoru OZS bodo potekale predstavitve partnerjev kartice Mozaik podjetnih, in sicer Zavarovalnice Triglav, Telemach, Diners in Big Bang. Ugodnosti so v okviru kartice Mozaik podjetnih na voljo članom zbornice. SID banka pa bo predstavila svoje aktivnosti in produkte za podjetja, obiskovalci pa bodo imeli možnost individualnega razgovora z njihovimi predstavniki. 
Brezplačna svetovanja in brezplačne vstopnice za člane

Na protokolarnem prostoru v dvorani L1 bodo od srede do petka, med 10. in 16. uro, obiskovalcem na voljo brezplačna svetovanja pravnih in davčnih svetovalcev OZS.
Člani OZS pa imajo tudi letos možnost, da na svojih območnih zbornicah prevzamejo brezplačne vstopnice za obisk prvega sejemskega dneva.
OZS bo v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem podelila sejemska priznanja - zlati, srebrni in bronasti ceh.

Poleg Cvara so na novinarski konferenci aktivnosti predstavili še izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, ki je med drugim poudaril, da je OZS partner sejma že od samega začetka, torej 55 let. Med državami, ki se bodo letos predstavili na MOS, pa bo letos tudi Ukrajina.

Aktivnosti Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je predstavila generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin. Med drugi bodo na sejmu predstavili povratna in nepovratna sredstva, na okrogli mizi pa bodo razpravljali tudi o novi zakonodaji s področja rokodelstva. Izpostavila je tudi posvet na temo sinergije športa in turizma, ki ga pripravljajo skupaj z Olimpijskem komitejem Slovenije.

V imenu Ministrstva za digitalno preobrazbo pa je aktivnosti predstavila Kristina Valenčič.

VIR: OZS