Ureditev tematskih pohodnih in kolesarskih poti, obnova več deset plezalnih smeri, številne promocijske vsebine in drugi programi so le del aktivnosti projekta LAS Istre Oživimo podeželje

Ureditev tematskih pohodnih in kolesarskih poti, obnova več deset plezalnih smeri, številne promocijske vsebine in drugi programi so le del aktivnosti projekta LAS Istre Oživimo podeželje, s katerimi bodo Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala do konca januarja 2023 nadgradile obstoječo ponudbo istrskega zaledja in spodbudile razvoj trajnostnega rekreacijskega turizma širšega območja Kraškega roba. Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi rezultate preteklega dela in napovedali, kakšni so obeti za prihodnje. 

Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala so k projektu LAS Istre Oživimo podeželje pristopile lani in tako naredile pomemben korak v smeri razvoja trajnostnega rekreacijskega turizma na podeželju širšega območja Kraškega roba. Do decembra so že obnovile pet tematskih poti in 80 plezalnih smeri, vzpostavile pogoje za širjenje in nadgradnjo kolesarskih povezav na širšem, tudi čezmejnem območju, povečale nadzor nad izvajanjem naravovarstvenih ukrepov na občutljivem območju krajinskega parka Debeli rtič in številne druge aktivnosti za promocijo rekreacije in kolesarstva. 

Letos pospešeno nadaljujejo aktivnosti, ki so po besedah predsednika LAS Istre Andreja Medveda nujne za ohranjanje kulturne in naravne dediščine podeželja slovenske Istre, spodbujanje trajnostnega razvoja in rekreacijske infrastrukture ter promocijo turizma in z njim povezanih dejavnosti.  

Kot je poudaril vodja projekta pri Mestni občini Koper Uroš Jelenovič, bo koprska občina letos obnovila dodatnih pet dotrajanih in poškodovanih tematskih poti ter očistila rastlinje, ki ponekod že prekriva sprehajalne poti. Obnovila bo tudi markacije. »Ker turistično ponudbo na tem območju sooblikujejo tudi številna naravna plezališča v Ospu, Črnem Kalu in Mišji peči, bomo obnovili še vsaj 70 plezalnih smeri, na njih zamenjali štante in limance, na območju Tinjana in Ospa pa nadaljevali usklajevanja z lastniki zemljišč in soglasodajalci za uspešno legalizacijo tamkajšnjih kolesarskih poti,« je še pojasnil. 

Aktivni bodo tudi drugi partnerji, Občina Izola bo v okviru projekta izpeljala tridnevno študijsko turo, namenjeno turističnim novinarjem, spletnim vplivnežem in agentom. Predstavili bodo doživetja, naravne in kulturne znamenitosti ter kulinariko slovenske Istre. Občina Ankaran bo usklajevala dejavnosti za širjenje kolesarskih povezav na državni cesti, da bi zavarovala krajinski park Debeli rtič, pa bo tam še naprej izvajala nadzor nad izvedbo naravovarstvenih ukrepov. 

Kolesarska mreža Obala – Društvo za kolesarsko zagovorništvo bo z namenom mreženja turističnih ponudnikov in lokalnih turističnih organizacij spomladi organiziralo dvodnevno strokovno ekskurzijo na kolesarsko destinacijo Alpe-Jadran, kjer se bodo seznanili s primeri dobrih praks in iskali možnosti oblikovanja skupnih turističnih produktov ter projektov na področju kolesarskega turizma.

Tudi letos bodo partnerice vsebinsko nadgradile prireditev Istrski kolesarski maraton, organizirale kolesarski izlet po slovenski Istri ter s promocijskimi kampanjami na družabnih omrežjih in oglasnih mestih javnost ozaveščali o možnostih rekreacije na Kraškem robu. 

Dolgoročni cilj projekta je trajnostni razvoj rekreacijskega turizma na podeželju širšega Kraškega roba. Vrednost projekta, ki se bo zaključil leta 2023, znaša 214.873,2 evra, od katerih bo 145.322,8 evra financiral Evropski kmetijski sklad.

PR: MOK