v petek, 1. marca 2024, ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev letošnjega Festivala Literature sveta ー Fabula, ki ga v sodelovanju s Cankarjevim domov organizira založba Beletrina. Dogodek bo potekal v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.

Spoštovani,

v petek, 1. marca 2024, ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev letošnjega Festivala Literature sveta ー Fabula, ki ga v sodelovanju s Cankarjevim domov organizira založba Beletrina. Dogodek bo potekal v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Festival bo odprl katalonski pesnik in pisatelj Pol Guasch, ki se bo o svojem romanu Napalm v srcu pogovarjal s pisateljico Ano Schnabl. Pogovor z avtorjem bo potekal v angleškem jeziku, zagotovljeno pa bo tudi simultano prevajanje v slovenski jezik. »Pri Beletrini smo s prirejanjem literarnih festivalov začeli sočasno z izdajanjem knjig, Dnevi poezije in vina so tako nastali že leta 1996, Fabula pa le nekaj let kasneje. Z njo smo želeli v Slovenijo pripeljati res relevantna imena svetovne proze in ta temeljni koncept festivala se je ohranil vse do danes. Ob tem skušamo vseskozi odgovarjati na potrebe bralske skupnosti, iskati sinergije z okoljem in vzpostavljati nove pristope pri posredovanju literature,« je pred začetkom festivala povedal direktor Beletrine Mitja Čander.


Pol Guasch je z romanesknim prvencem Napalm v srcu leta 2021 pri rosnih štiriindvajsetih postal najmlajši dobitnik nagrade za najboljši roman Llibres Anagrama, ki je bil preveden že v španščino, angleščino, francoščino, italijanščino in nemščino, pripravljajo pa ga tudi za gledališče in film. (Foto: Mariá Ródenas)

Roman, ki ga je v slovenščino prevedla Veronika Rot, preveva občutek nedoločenosti, ki uhaja dojemanju stvarne logike. Ob branju se znajdemo v postapokaliptičnem svetu, v katerem se prepletata dve močni sili: boj za preživetje in kompleksna ljubezenska sla. Napalm v srcu je alegorija različnih oblik represije, ki določajo usode ljudi, človeštva, obenem pa je tudi alegorija tega, da je lahko meja med žrtvijo in krvnikom zelo tanka.

Obfestivalsko dogajanje
Festival Fabula ob osrednjih dogodkih ponuja tudi pester obfestivalski program. V prihodnjem tednu se bosta med drugim zvrstila dogodek Fabula na odru MGL, ki se bo s serijo virtualnih branj pričel v četrtek, 29. februarja, in odprtje razstave ilustratorke festivala Tereze Prepadnik, ki bo potekalo v petek, 1. marca, s pričetkom ob 17. uri.Fabula na odru MGL predstavlja sklop dogodkov, ki jih Fabula organizira v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim. Na dogodkih bodo predstavili serijo virtualnih dramskih branj, ki bodo združila literaturo in gledališče v novem, osveženem kontekstu.

Razstava Tereze Praprotnik nas bo popeljala skozi oblikovalkin ustvarjalni proces. Na ogled bo v galeriji DobraVaga v Ljubljani skozi celotno trajanje festivala.

Celotni program

VIR; Kreativna baza