V izjemni tridelni dokumentarni seriji Neukročena veličastna jezera, ki bo predvajana na programu Viasat Nature 5. julija ob 20.00, bomo iz vseh zornih kotov raziskali jezera, v katerih se nahaja kar petina svetovne sladke vode in predstavljajo ogrodje obsežnega ekosistema.

Ljubljana, 27. junij 2023 - V izjemni tridelni dokumentarni seriji Neukročena veličastna jezera, ki bo predvajana na programu Viasat Nature 5. julija ob 20.00, bomo iz vseh zornih kotov raziskali jezera, v katerih se nahaja kar petina svetovne sladke vode in predstavljajo ogrodje obsežnega ekosistema. Pet velikih severnoameriških jezer – Superior, Michigan, Huron, Erie in Ontario – ki so nastala po umiku dva milijona let starega ledenika, tvori največji sladkovodni ekosistem na Zemlji. Osupljiva nova dokumentarna serija predstavi, kar ni predstavila še nobena dokumentarna serija, saj v ospredje postavi celotno povodje, divje živali in naravne krajine, ki prikažejo svetovni pomen ekosistema Veličastnih jezer. 

Prva epizoda serije vas popelje na potovanje od izvira do izliva v morje. Spoznajte, kako kapljica vode lahko potuje celih dvesto let od obal jezera Superior preko petih Veličastnih jezer v Atlantski ocean. Podajte se na to 4000-kilometrsko potovanje in odkrijte, kako Veličastna jezera oblikujejo na milijone življenj in kako je naravni razvoj v sobivanje prisilil bobre in sive volkove. Spremljajte znanstvenike, ko si prizadevajo omejiti populacijo krapov, ki so se preveč namnožili. Oglejte si, kako sladka voda ohrani razbitine ladij, ki jih potopijo valovi, podobno tistim v oceanih in opazujte potapljače, kako raziskujejo na novo odkrite podvodne jame.

V Veličastnih jezerih zima pride hitro in je zelo hladna. V drugi epizodi, Velika zmrzal, boste izvedeli, kako tu nihajo temperature od poletnih najvišjih štiridesetih stopinj Celzija do zimskih najnižjih štirideset stopinj in se vrnite nazaj v ledeno dobo, ki je nekoč vladala na tem področju. Izvedite, kako so hude zime prisilile živali okrog Veličastnih jezer, da so se prilagodile, saj se tu soočajo z najbolj ekstremnimi, nepredvidljivimi temperaturnimi spremembami na svetu. Opazujte leteče veverice, ki se svetijo v temi, krokarje, ki volkovom kradejo hrano in mladiče črnih medvedov, ki sneg izkoriščajo za izolacijo. Spoznali boste tudi negotovost tamkajšnjih živali, saj se je površina ledenih ploskev v zadnjih petdesetih letih zmanjšala za 25 odstotkov. Naslednja epizoda opisuje, kako sneg in led oblikujeta življenje v Veličastnih jezerih. 

Sklepni del te navdihujoče serije, Čudesa in skrivnosti, razkriva čarobnost Veličastnih jezer. Oglejte si, kako v pokrajino prihaja pomlad in kako žarijo nenavadne skale, kako se iz zimskega sna prebujajo mogočni kopenski sesalci ter spoznajte naravne sile in neverjetne naravne pojave, ki jih povzročajo ekstremne in nepredvidljive temperature. V tem delu spoznamo tudi, kako invazivne vrste, vključno s človekom, ogrožajo Veličastna jezera. Dobili bomo tudi namig kako zaščititi to pokrajino in divje živali ter kakšni so ukrepi, ki bodo določili prihodnost Veličastnih jezer Severne Amerike. 

Serija Neukročena veličastna jezera bo premierno prikazana na programu Viasat Nature 5. julija ob 20.00.


VIR: Grayling