Viasat Nature to zimo ponuja prijeten izbor zasneženih in prisrčnih oddaj, ob katerih se med prazniki lahko zabavate.

Viasat Nature to zimo ponuja prijeten izbor zasneženih in prisrčnih oddaj, ob katerih se med prazniki lahko zabavate. 

Božičkov dom v divjini

Sneg prekriva drevesa in lučke utripajo na nebu, polnem zvezd. V prazničnem času se naše misli usmerijo v oddaljeno zimsko deželo daleč na severu. Ta kraj je tujcem najbolj znan kot Laponska, čarobni Božičkov dom. Nenehno razvijajoča se divjina je polna izjemnih divjih bitij. V dolgi in temni zimi pižmovke stražijo na mrzlem vetru, orli se borijo za plen, velike sove pa v zmrznjenem gozdu preletavajo ogromne razdalje. Zaradi te čudovite, poetične upodobitve Božičkovega doma v divjini se boste zamislili, ali tako čaroben kraj res obstaja.

Bela zima

Na severnem alpskem robu lahko vsako leto še vedno občudujemo zimo v vsem njenem sijaju. Ponaša se z belim snežnim plaščem, ledenimi sipinami in neštetimi majhnimi kristali, ki so videti kot geometrijske umetnine. V dolinah in na pobočjih je vsako leto še vedno toliko snega, da so planinske koče zasnežene vse do oken. Krave in pastirji se zatečejo na svoje kmetije na nižjih nadmorskih višinah. Ne pa tudi divje živali, ki živijo v gorah. Potrebujejo strategije za preživetje pozimi, za premagovanje velikih količin snega, hudega mraza in ledu. Nekaterim to očitno uspeva tako zlahka, da vzgajajo mladiče tudi sredi zime. 

Živali snega

Karizmatične živali razkrijejo izjemne strategije, s katerimi preživijo in se celo razmnožujejo tudi pozimi. V tej spektakularni sezoni se naš svet spremeni v čudežno deželo bleščečega mraza, snega in ledu. Za živali pa je to najtežji letni čas. Ameriška divja mačka mora najti svoj plen pod globokim snegom, medtem ko mora arktična lisica zavohati svoj zamrznjeni obrok. Samica morske vidre poskrbi, da se njen mladič ogreje, tako da mu v kožuh piha zrak, medtem ko se nekatere živali obarvajo belo, da bi se zlile z zasneženo pokrajino, ki jih obdaja. To so najbolj značilne zimske živali in skrivnosti preživetja v hladnih zimah.

Premiera oddaje Divji dom Božička bo v ponedeljek, 25. decembra, oddaje Bela zima v torek, 26. decembra, Živali snega pa v četrtek, 28. decembra, vse ob 18.00 CET (CEE) na programu Viasat Nature.

Napovedniki epizod so na voljo na zahtevo. 

Za več informacij o kanalu Viasat Nature obiščite www.viasatnature.si

Spremljajte nas na naslovu https://www.facebook.com/ViasatNatureSI

PR - Grayling