Gal Jakič in mag. Mojca Vaupotič (NSIOS) v Mastercard® praznični vasici spregovorila o invalidnosti



Avtor fotografij: Primož Bregar

Ljubljana, 6. december 2022 - S pričetkom meseca obdarovanj je Mastercard praznična vasica gostila prvega izmed pogovorov, s katerim družba Mastercard naslavlja pomen družbene vključenosti. Za posebno omizje Mize za vsakogar, ki je v petek, 2. decembra 2022, osvetlila tematiko invalidnosti, sta tako sedla Gal Jakič, paraolimpijec in mag. Mojca Vaupotič iz Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Pogovor, kjer sta gosta izpostavila najrazličnejše vsakodnevne izzive, je vodila priljubljena podkasterka in avtorica podkasta Lovim ravnotežje Nina Gaspari. 

Predpraznično vzdušje v prijetnem ambientu ogrevane lože Merit Lounge in razvajanje brbončic ob kulinaričnih dobrotah vrhunskih restavracij Atelje, Grič, Nonbiri Sushi in Hiša Polonka je minuli petek popestrila posebej prilagojena miza, Miza za vsakogar, s katero družba Mastercard v sklopu raznolikega programa Mastercard praznične vasice, poudarja pomembnost družbenega vključevanja. Koncept posebej prilagojene mize je družba razvila v sodelovanju z romunsko nevladno agencijo Amais, da bi opozorili na družbeno izključenost ter posebna doživetja delili tudi z ljudmi s posebnimi potrebami ter drugimi omejitvami. Nastala je Miza za vsakogar, ki se lahko pohvali s prilagojenimi višinami sedišč, vključenimi stojišči in celo posebej zasnovanimi meniji, namenjenimi gluhim in naglušnim. Predvsem pa z dejstvom, da je več kot samo miza. V vlogi “okrogle mize javnega dialoga,” osvetljuje pogovore o tematikah, ki so pogosto skrite ali pomanjkljivo predstavljene očem javnosti. Pogovore, ki jih naslavlja, vodi priljubljena podkasterka Nina Gaspari, njenemu omizju pa sta se do sedaj pridružila Gal Jakič, paraolimpijec, in mag. Mojca Vaupotič (NSIOS). V navdušujočem petkovem pogovoru sta spregovorila na temo Invalidnost:  Strah je večji kot realnost. 

Gal Jakič je takole opisal svojo zgodbo: »Pri 13 letih sem šel spat mlad nadobuden atlet in se zbudil tako, da se nisem mogel usesti. Ponoči sem namreč utrpel infarkt sprednje spiralne arterije. Tako sem se spoznal s svojim najboljšim prijateljem, invalidskim vozičkom, in to prijateljstvo še traja.« Ko se spominja, kako mu je nenadna drastična sprememba spremenila življenje, poudarja, da jo je kot otrok predelal lažje, saj je bil še vedno odvisen od staršev, kot pa njegova soproga, ki jo je življenje priklenilo na invalidski voziček kasneje, pri 33 letih. Kot meni: »Izguba samostojnosti za odraslega, ki je bil pred tem samostojen, je lahko veliko večji šok.«   

Mag. Mojca Vaupotič, ki Gala pozna že od malih nog, je v pogovoru izpostavila, da ji je ravno Galova družina pomagala pri spoprijemanju z izzivi, s katerimi se je soočala tudi pri lastnem otroku. Ob tem je dejala: »Glede na moje izkušnje so ljudje, ki se soočajo z življenjskimi izzivi največji borci in vir navdiha za vse nas. Kar zmore njihova močna notranja energija, je težko opisati z le nekaj besedami. Resnično sem hvaležna, da imam priložnost delati z ljudmi, ki me s svojo odločnostjo, neverjetno motiviranostjo in vztrajnostjo učijo, da je vse mogoče.«   

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) si prizadeva pomagati invalidom na vseh področjih, ki jim predstavljajo izziv: »Poskušamo združevati čim več invalidskih organizacij in stremeti k poslanstvu, ki izboljšuje področja invalidov (izobraževanje, zdravstvo, osebna asistenca, dolgotrajna oskrba, dostopnost). V ta namen je nastala evropska kartica ugodnosti za invalide, s katero želimo invalidom v državah EU zagotoviti uveljavljanje komercialnih popustov, ki so jim na voljo v posameznih državah,« je povedala mag. Mojca Vaupotič. 

Glede prilagoditve dostopnosti invalidom v Ljubljani so se strinjali, da se je v zadnjih letih mesto zelo spremenilo in izboljšalo, vendar je še prostor za izboljšave. Gal se ob tem spominja: »Leta 2002 je bilo edino dostopno stranišče v širšem centru Ljubljane v Grand hotelu Union, tako da sem poznal vse možne bližnjice, po katerih sem najhitreje prišel do tja.« 

Naslednja dva pogovora pa se bosta odvila že ta teden. V četrtek, 8. decembra 2022, ob 16. uri bosta Alen Kobilica (Center Vidim cilj) in Timotej Skledar iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije govorila o vrednosti in opolnomočenju vseh čutil. V petek, 9. decembra 2022, ob 14. uri pa se bosta Nini Gaspari pridružila Jaka Tomc in Društvo Altra na temo Stop igra! Pogovori se bodo odvijali v Mastercard praznični vasici do 17. decembra. Napovednik vseh pogovorov najdete v priponki.

Povzetku pogovorov boste lahko prisluhnili tudi januarja na podkastu Nine Gaspari, Lovim ravnotežje.

Mastercard Miza za vsakogar napovednik december-2022


---

O družbi Mastercard
Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je globalno tehnološko podjetje v plačilni industriji. Naše poslanstvo je povezati in napajati vključujočo, digitalno ekonomijo, ki koristi vsem in povsod, tako, da naredi transakcije varne, preproste, pametne in dostopne. Z uporabo varnih podatkov in omrežij, partnerstev in strasti, naše inovacije in rešitve pomagajo posameznikom, finančnim institucijam, vladam ter podjetjem, da uresničijo svoj največji potencial. Naš količnik spodobnosti ali DQ poganja našo kulturo in vse, kar počnemo znotraj in zunaj našega podjetja. S povezavami v več kot 210 državah in območjih gradimo trajnostni svet, ki odpira neprecenljive možnosti za vse. 

Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

Spremljajte tudi Mastercard Slovenia Facebook in Instagram stran.

VIR: Mastercard