V četrtek, 3. februarja, ob 18. uri pripravljamo v Domu kulture Velenje osrednjo občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku.

Slavnostna govornica bo kustosinja in muzejska svetnica mag. Milena Koren Božiček, prejemnica Valvazorjeve nagrade za življenjsko delo. Program na slovesnosti pripravlja Gledališče Velenje, ki v letošnjem letu obeležuje 60 let obstoja. Na slovesnosti bomo prvič razglasili tudi kulturnega ustvarjalca Mestne občine Velenje.
 
Slovesnost bo posvečena kulturi, saj se v Mestni občini Velenje zavedamo njenega pomena. Velenje je od nekdaj mesto kulture in tudi v zadnjih dveh letih, ko je to področje zaradi zdravstvene situacije zelo ohromljeno, v Velenju na kulturo nismo pozabili. Tudi z razglasitvijo kulturnega ustvarjalca Mestne občine Velenje želimo poudariti, da imamo v Velenju veliko kulturnih ustvarjalcev, ki s svojim delom pomembno sooblikujejo delovanje lokalne skupnosti. Izbrani kulturni ustvarjalec bo poleg laskavega naziva dobil tudi možnost, da v letu od prejema priznanja v dogovoru z občino pripravi/izvede umetniško delo s svojega področja delovanja.
 
Mestna občina Velenje pomaga tudi z različnimi razpisi. Letos smo že objavili razpis za izvedbo občinskih proslav ob državnih praznikih in razpis za sofinanciranje kulturnih programov in projektov, za katerega letos namenjamo 93.850 evrov.
 
Letošnja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku ima naslov Kanja, po Karlu Destovniku – Kajuhu, pisatelju, poetu in velikem kulturniku iz Šaleške doline. Kajuh je bil upornik in pesnik mehkega srca ter svobodna ptica, kakršna je tudi ptica kanja, po kateri je dobil vzdevek.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje