Originalni dokumentarni film HBO »Faye«, ki ga je produciral in režiral nagrajeni filmski ustvarjalec Laurent Bouzereau, je na voljo na pretočni platformi Max.

Originalni dokumentarni film HBO »Faye«, ki ga je produciral in režiral nagrajeni filmski ustvarjalec Laurent Bouzereau, je na voljo na pretočni platformi Max. Film je svetovno premiero doživel na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu.

Oskarjevka in dolgoletna filmska zvezda Faye Dunaway pripoveduje o zmagah in izzivih svoje slavne kariere s Frankom Candorjem v »Faye«, prvem celovečernem dokumentarcu o hollywoodski legendi. Skozi iskren razmislek, dopolnjen z vpogledi kolegov in prijateljev, Dunawayeva kontekstualizira svoje življenje in filmografijo ter razkrije svoje težave z duševnim zdravjem, medtem ko se sooča z dvojnimi merili, ki jim je bila podvržena kot ženska v Hollywoodu.Dunawayjeva je odraščala kot Dorothy Faye Dunaway, hči vojaka, ki se je spopadal z alkoholizmom in jo je večinoma vzgajala mati samohranilka. Pobegnila je v svet igralstva in našla mentorja v režiserju Elii Kazanu in dramatiku Williamu Alfredu, čigar igra »Hogan's Goat« ji je leta 1965 pomagala pri začetku kariere.V dokumentarcu »Faye«, trikrat nominirana igralka za oskarja (ki ga je prejela za film »Mreža« iz leta 1976) raziskuje svoje osebno potovanje. Zdi se, da njeni filmi razkrivajo njeno osebnost in tudi družbeno ozračje, v katerem so bili ustvarjeni, vključno z »Bonnie in Clyde«, »Kitajsko četrtjo« in »Mrežo«, filmom, ki je požel pohvale in kritike, ker je Dunawayjevo prikazal kot trmasto, nenaklonjeno televizijsko producentko – kritike, ki so bile prav tako namenjene Dunawayjevi zaradi njenega slovesa umetnice, s katero je težko delati.Ko odkrito govori o boju z alkoholizmom in bipolarni motnji, ljubezenskih zadevah in radostih materinstva, Dunawayeva razmišlja tudi o svoji vlogi v »Ljuba mami«, razvpitem filmu iz leta 1981, ki je bil izjemno priljubljen, a je skoraj uničil njeno kariero.Zaradi elegance na platnu in čuta za modo je postala stilska ikona, še danes pa navdušuje in vpliva na modne trende. Grobo neodvisna in odločena, da razvije lastno poklicno pot v 90ih in 2000ih, a včasih ovirana zaradi lastnega ugleda in notranjih bojev, »Faye« služi kot opomin na Dunawayino edinstveno sposobnost, da s svojim trajnim filmskim šarmom in obsežno filmografijo navdihuje generacije filmskih ustvarjalcev in igralcev.Dokumentarni film prinaša intervjuje s sinom Faye Dunaway, Liamom Dunawayem O'Neillom, pa tudi s kolegi in prijatelji, vključno z avtorjem Markom Harrisom, novinarko Robin Morgan, profesorico filma Annette Insdorf, fotografom in režiserjem Jerryjem Schatzbergom, avtorjem Davidom Itzkoffom, igralcema Sharon Stone in Mickeyjem Rourkejem ter režiserjem Jamesom Grayom.HBO Documentary Films predstavlja »Faye« v sodelovanju s hišama Amblin in Nedland Media. Dokumentarni film je režiral in produciral Laurent Bouzereau, producirali pa so ga Markus Keith, Justin Falvey in Darryl Frank. Uredil ga je Jason Summers. Skladatelj je Tyler Strickland, direktorji fotografije pa Travers Jacobs, Chris Johnson in Toby Thiermann. Izvršni producenti na strani HBO so Nancy Abraham, Lisa Heller in Sara Rodriguez.

Klara Vragolov PR Manager - Warner Bros. Discovery

/


/