V današnjem konkurenčnem poslovnem okolju je učinkovito poslovanje proizvodnih enot ključnega pomena za ohranjanje konkurenčnih prednosti podjetja.

V današnjem konkurenčnem poslovnem okolju je učinkovito poslovanje proizvodnih enot ključnega pomena za ohranjanje konkurenčnih prednosti podjetja. Proizvodni obrati so hrbtenica industrije, saj so odgovorni za proizvodnjo in izdelavo blaga, ki poganja gospodarstva po vsem svetu. Z optimizacijo delovanja proizvodnih obratov v Iskraemecu racionaliziramo procese, nižamo stroške, izboljšujemo kakovost in učinkovito izpolnjujemo zahteve strank.

Načela vitke proizvodnje

Vpeljava načel vitke proizvodnje je temelj-nega pomena za optimizacijo delovanja tovarne. Ta pristop poudarja odpravljanje nepotrebnih elementov, izboljšanje proce-sov in stalno povečevanje produktivnosti.

V začetku junija je v Iskraemecu v Egiptu potekala druga konferenca o vitkem poslo-vanju. Sodelavci iz Indije, Malezije, Egipta in Slovenije so razpravljali o ključnih kazalnikih uspešnosti, ki jih je treba uporabljati in izvajati za stalno izboljševanje proizvodnje in z njo povezanih procesov. Ena od tem je bila metoda 5S za vzpostavitev in ohranjanje čistega in produktivnega delovnega mesta. Udeleženci so se seznanili z različnimi metodologijami in načinom uporabe tega kazalnika uspešnosti za prihodnje izboljšave učinkovitosti opreme.

Napredna avtomatizacija in robotika

Avtomatizacija in robotika sta tudi v proizvodnih procesih povzročili revolucijo, saj ponujata pomembne prednosti v smislu hitrosti, natančnosti in stroškovne učinkovitosti. Uporaba avtomatiziranih sistemov za ponavljajoča se opravila in uvajanje robotike v montažne linije povečujeta produktivnost, zmanjšujeta število človeških napak in izboljšujeta varnost na delovnem mestu, kar omogoča, da se zaposleni osredotočijo na naloge, ki zahtevajo ustvarjalnost in sposobnost reševanja problemov.

Iskraemeco v Kranju je nedavno povečal vsestranskost trifaznih linij, ki so prej podpirale le segmente števcev za stanovanjske objekte brez daljinskega odčitavanja (RSA). Po uspešni nadgradnji lahko te linije zdaj proizvajajo tudi števce za stanovanjske objekte z daljinskim odčitavanjem (RSM). V naslednjih mesecih bodo nameščene dodatne izboljšave za povečanje zmogljivosti, produktivnosti in zanesljivosti. Nadgradnja trifazne avtomatizirane linije bo vključevala uvedbo dveh robotskih celic, medtem ko bo nadgradnja enofazne avtomatizirane linije osredotočena na podporo IE.5 in poenostavitev preklopov.

Usposabljanje in vključevanje zaposlenih

Vlaganje v usposabljanje in razvoj zaposlenih v tovarni je bistvenega pomena za operativno odličnost. Zavedamo se, da le dobro usposobljeni delavci razumejo svoje vloge, imajo potrebna znanja in spretnosti ter se znajo prilagoditi spreminjajočim se zahtevam. Spodbujanje zavzetosti zaposlenih z redno komunikacijo in možnostmi za deljenje povratnih informacij ustvarja pozitivno delovno okolje, kar vodi k večji produktivnosti, boljši morali in manjši fluktuaciji.

Ključnega pomena je, da imamo na delovnih mestih ustrezne kadre, hkrati pa se moramo zavedati, da je vsak od nas odgovoren za kakovost opravljenega dela. Zaradi vse bolj zapletenih izdelkov je treba znanja in spretnosti zaposlenih redno obnavljati, da bi ohranili zadosten nabor veščin, ki jih lahko uporabljamo pri svojem delu. Da bi zaposlenim v proizvodnji zagotovili ustrezno okolje za izpopolnjevanje njihovih veščin, nameravamo v bližini obrata zgraditi specializiran center za usposabljanje. Strokovnjaki iz Iskraemeca in drugih podjetij bodo lahko v tem centru svoje znanje delili z drugimi.


Analiza podatkov in nenehno izboljševanje

Izkoriščanje moči podatkovne analitike nam razkriva številne možnosti za izboljšanje našega delovanja. Z analizo ključnih kazalnikov uspešnosti (KPI), proizvodnih kazalnikov in podatkov o kakovosti redno prepoznavamo področja za izboljšave. Metodologije stalnih izboljšav, kot sta Six Sigma in Total Quality Management (TQM), spodbujajo učinkovitost, zmanjšujejo število napak in optimizirajo procese, ki nam pomagajo izpolniti pričakovanja strank.

Pred kratkim je bilo izvedenih več delav-nic za izboljšave, na katerih so zaposleni iz različnih sektorjev in oddelkov razpravljali o možnih vzrokih za odstopanja in snovali ukrepe za odpravo nadaljnjih izgub v procesih. Zaposleni so ugotovili, da ima kakovost podatkov pomembno vlogo pri nadaljnjih analizah. Za izboljšanje le-te smo pričeli izvajati nekaj projektov, ki vključujejo spremenjeno metodologijo izračuna kazalnikov uspešnosti, avtomatizirano spremljanje uspešnosti in podobno. Verjamemo, da bo boljša verodostojnost podatkov povečala naše zaupanje v kazalnike uspešnosti in da jih bomo lahko uporabili kot najboljše izhodišče za nadaljnje analize in ukrepe.

VIR: Iskraemeco