“Neizpodbitno je, kot smo že večkrat povedali, da bo 1 srednje velika livarna, ki je do sedaj plačevala 170.000 EUR stroškov omrežnine na letni ravni, po novem obračunu plačevala 760.000. To niso zanemarljivi stroški,” je bila jasna Andreja Čerče iz Službe za okolje, podnebje in energijo GZS v oddaji Studio ob 17

Neizpodbitno je, kot smo že večkrat povedali, da bo 1 srednje velika livarna, ki je do sedaj plačevala 170.000 EUR stroškov omrežnine na letni ravni, po novem obračunu plačevala 760.000. To niso zanemarljivi stroški,” je bila jasna Andreja Čerče iz Službe za okolje, podnebje in energijo GZS v oddaji Studio ob 17, kjer je tekla razprava o novem sistemu obračunavanja omrežnin. Zastavljena reforma, kot je pojasnila v oddaji Čerče, dejansko onemogoča poslovnih odjemalcev, da prilagodijo svoj odjem – tako glede trajanja časovnih blokov, njihove razporeditve tekom dneva kot tudi glede stroškovne diferenciacije med posameznimi časovnimi bloki. Pri tem je izpostavila poslovne odjemalce, ki sodijo v uporabniške skupine na srednji napetosti, na zbiralkah in na visoki napetosti, ki v bodo z vidika prevzete energije realizirali nesorazmerne stroške.

Acer (Agencija za sodelovanje nacionalnih regulatorjev trga električne energije) vsaki 2 leti pripravi poročilo, v katerem poda tudi svoja priporočila, ki temeljijo na veljavni zakonodaji. “Med ostalim navaja, da je za reforme, kot je omrežninska reforma, potrebno večletno obdobje prilagajanja. Pove tudi, da je potrebno tarifne postavke postopno poviševati, da se da podjetjem, uporabnikom možnost prilagoditve. Novi sistem in način tem odjemalcem, za katere mi posebej izpostavljamo, tega ne omogoča.”


VIR: GZS