Od 1. maja do 16. junija na območju Miren-Krasa in Goriških Brd poteka skupna gastronomska akcija obeh turističnih destinacij, ki meri tako na domače kot tuje goste. Na podlagi dveh živil, češenj in špargljev, je 11 gostincev oblikovalo menije, ki vsebujejo bodisi enega, bodisi drugega ali pa v kombinaciji celo oba značilna pridelka.

Sobota, 04. maj 2024

Od 1. maja do 16. junija na območju Miren-Krasa in Goriških Brd poteka skupna gastronomska akcija obeh turističnih destinacij, ki meri tako na domače kot tuje goste. Na podlagi dveh živil, češenj in špargljev, je 11 gostincev oblikovalo menije, ki vsebujejo bodisi enega, bodisi drugega ali pa v kombinaciji celo oba značilna pridelka.
Po tem, ko so različne primorske destinacije vzpostavile samostojne predstavitvene programe, bo potrebno preiti na drugo raven ponudbe in se povezati, pravi Tina Novak Samec iz Zavoda za turizem Brda:
"Zavedamo se, da je povezovanje izjemnega pomena, s tem ustvarjamo neko dodano vrednost in dodano ponudbo za obiskovalce. S tem seveda ciljamo na pridobitev novih obiskovalcev na širši destinaciji oziroma v naši regiji, seveda pa si obetamo prav s tovrstnimi aktivnostmi tudi povečevanje števila nočitev in pa pospeševanje prodaje pred domačim pragom."
Če je paradni konj Posočja šport, posebej poletni, se destinacije na Goriškem dobro zavedajo predvsem svoje vloge in cene na enogastronomskem tržišču:
"Znotraj naših strategij, tako v Brdih kot na Miren-Krasu, smo se zavezali, da je enogastronomija eden nosilnih stebrov naše ponudbe. Seveda se zavedamo pomena kvalitetne lokalne hrane, kratkih dobavnih verig sestavin, ki jih vnašamo na naše krožnike no in s tovrstnimi aktivnostmi resnično dajemo velik poudarek enogastronomiji in vsem našim lokalnim pridelovalcem."
A v isti sapi je že treba opozoriti, da ločevanje destinacij na bolj športne, bolj kulturno-zgodovinske oziroma enogastronomske nima prav velikega smisla, za gosta razdalja med Bovcem in Ajdovščino ne pomeni praktično ničesar, poleg tega pa se določena izmenjava godi v vsakem primeru, briški gostinci po meso in sir redno zahajajo v Posočje, kot primer navede Novak Samec.
Osrednja ponudba skupnega projekta z imenom Okusi ljubezni, bodo promocijski meniji v enajstih restavracijah na obeh destinacijah, pove Tina Novak Samec iz briškega zavoda za turizem:
"Zagotovo je to tudi nek izziv zanje, se pravi neka inovativnost. Seveda vsi prisegamo in temeljimo na tradiciji, na katero smo izjemno ponosni, hkrati pa s takimi projekti spodbudimo naše gostince, da vdahnejo neko inovativnost na krožnike, v kulinariko, da se poslužujejo tudi pridelovalcev iz širše regije, na ta način pospešujemo tudi prodajo, zagotavljamo pa tudi dodatno ponudbo z vidika brbončic pri gostih."
Skupni enogastronomski projekt seveda v prvi vrsti služi privabljanju obiskovalcev tudi v tem predpoletnem času, je povedala direktorica Zavoda za turizem Miren-Kras Ariana Durnik. Število slednjih sicer znova raste in je že lani preseglo najvišje številke iz predkoronskega obdobja:
"Lani smo presegli številko 10.000 nočitev, kar je za našo majhno butično destinaciji, ki premore 250 postelj, izjemen rezultat. Zelo nas veseli obisk kulturnih znamenitosti, samo v Pomniku miru skoraj 50 odstotkov več kot leto prej, zavedamo se, da ponujamo vsi skupaj celovit teritorij in naše goste spodbujamo, da doživijo vse, kar ponujajo sosednjia Brda, Kras do morja in Soška dolina, prihodnost je zanesljivo v še več povezovanja."
Meniji v enajstih restavracijah in gostilnah, ki so se pridružile projektu, bodo na voljo po enotni ceni 30 evrov, 22. maja pa bodo v Vili Vipolže pripravili prav posebno prvovrstno enogastronomsko doživetje:
"Gala večerja je namenjena najbolj zahtevnim gurmanom, tam se bo spajalo krožnike najboljših kuharskih šefov, vinarjev iz Brd in Miren-Krasa in Vipavske doline, sodelovali bodo sommelierji, vse skupaj pa bo poleg devetih hodov, devetih izbranih vin in devetih gostincev, ki prihajajo iz Brd, Miren-Krasa in iz Collia, dopolnil zabavni program, tako da ponujamo vrhunsko glasbeno-kulinarično doživetje."
Na gala večerji je na voljo samo 50 mest po 130 evrov, goste pa bo zabaval tudi Tilen Artač, ki se je v promocijo projekta vključil tudi s snemanjem zabavnih glasbenih videov, namenjenih promociji na družbenih omrežjih.
"Tilen Artač je v tem trenutku ena najboplj prepozanvih osebnosti na slovenski estradi, je izjemen akademski glasbenik, ki je za naše potrebe interpretiral tri različne sloge, ki ciljajo na tri različne skupine, tako mlade kot ljubitelje zabavne glasbe in opere."
V Brda in na Miren-Kras bodo vabili slovenske in tuje goste, dodaja Tina Novak Samec:
"Oglaševali bomo tudi v Italiji, Avstriji in delno tudi na Hrvaškem, ne smemo pa zanemariti, da veliko slovenskih gostov ni bilo na naših destinacijah, da mogoče poznajo eno, ne pa druge, prav s tovrstnimi aktivnostmi si prizadevamo, da  tudi slovenski gostje zaokrožijo, da spoznajo, kako bogato ponudbo imamo, kako raznolika je naša narava in se pri nas zadržijo tudi dlje časa."
Poleg Gostilne Štirna bodo na Miren-Krasu menije ponujali še v Gostilni Bric v Mirnu, Gostilni Makorič v Orehovljah in na Izletniški domačiji Mirko v Novi Vasi.
V Brdih bo gostinskih ponudnikov sedem, Turizem Breg iz Brega pri Golem Brdu, Kruh in vino v Vili Vipolže, Restavracija Gredič iz Ceglega, Gostilna na lepem razgledu iz Gorenjega Cerovega, Domačija Kabaj Morel iz Šlovrenca, Restavracija hotela Venko v Neblem in Hiša Štekar iz Snežatnega.
Del programa bo tudi strokovni posvet o špargljih in češnjah, ki ga bodo pripravili 7. maja na vrtu Gostilne Bric v Mirnu. Na srečanju bodo v sodelovanju s strokovnjaki in predstavniki različnih institucij pozornost namenili pridelovalno-dobavni verigi špargljev in češenj, njihovi uporabi v kulinariki in nepogrešljivim zdravilnim učinkom na organizem.
V času trajanja projekta Okusi ljubezni pa bodo na obeh destinacijah posebej vabili tudi na dva velika in tradicionalna dogodka: 25. in 26. maja na Praznik špargljev v Orehovlje in 8. in 9. junija na Festival briške češnje.


Primož Božič

VIR: Primorski val