V sredo je v središču Ljubljane že šesto leto zapored potekalo tradicionalno vinsko-kulinarično doživetje Po Primorsko.

V sredo je v središču Ljubljane že šesto leto zapored potekalo tradicionalno vinsko-kulinarično doživetje Po Primorsko. Na Pogačarjevem trgu so se primorska živilska podjetja in zadruge predstavile s številnimi degustacijami kakovostnih domačih živilskih izdelkov in vin. Slovenija je edina evropska država, ki združuje Alpe, Mediteran in Panonsko nižino, kar se odraža v izjemni pestrosti kulture in gastronomije. Primorska regija, ki vključuje tudi Vipavsko dolino, se že od nekdaj ponaša s svojim temperamentom, ki daje primorskim jedem in vinu poseben pečat.

Primorska regija je znana po svoji izjemni kulinariki, ki temelji na lokalnih sestavinah in tradicionalnih receptih. Na dogodku Po Primorsko so se predstavila številna primorska živilska podjetja in zadruge, ki so obiskovalcem ponudila priložnost, da okusijo različne specialitete. Med njimi so bili Mlinotest d.d. iz Ajdovščine, Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid, Pivka perutninarstvo d.d., Delamaris d.o.o., Kras d.o.o. iz Sežane, Vinakoper d.o.o., Vinakras z.o.o., Sežana, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Kmetijska zadruga Tolmin, z.o.o., Tolmin, Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, z.o.o. in Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o..

Sodelovanje med primorskimi živilskimi podjetji in zadrugami je ključno za krepitev promocije primorske kulinarike. Pod skupno blagovno znamko Po Primorsko se podjetja in zadruge združujejo ter povezujejo pestrost in bogastvo širše primorske regije. S tem prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenske pridelave in predelave hrane. Primorska živilska podjetja in zadruge so v letu 2020 ustvarila preko 236 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja desetino vseh prihodkov živilskih podjetij v Sloveniji in 67% vse primorske živilsko predelovalne industrije.

Primorska regija ima pomemben vpliv na slovensko gastronomijo. Njena kulinarična tradicija je bogata in raznolika, saj združuje vplive sredozemske in alpske kuhinje. Posebnost primorske kulinarike je uporaba lokalnih sestavin, kot so oljčno olje, pršut, sir, ribe in morski sadeži. Poleg tega primorska vina, kot so refošk, malvazija in teran, dopolnjujejo okuse jedi in predstavljajo pomemben del primorskega kulturnega izročila.

Prireditev Po Primorsko ima pomemben pomen pri promociji primorske kulinarike in vin. Obiskovalci imajo priložnost, da okusijo vrhunske domače izdelke ter spoznajo pestrost in kakovost primorskih živilskih podjetij. Poleg tega je dogodek tudi priložnost za sodelovanje in povezovanje med proizvajalci ter krepitev ugleda in tradicije primorskih izdelkov.

Vinsko-kulinarično doživetje Po Primorsko v središču Ljubljane je odlična priložnost, da se obiskovalci naužijejo okusov in vonjav primorske kulinarike. S pestro ponudbo živilskih podjetij in zadrug, kot je Mlinotest, se lahko vsakdo prepusti užitkom ob okušanju vrhunskih lokalnih izdelkov. Primorska regija s svojo edinstveno kulinarično dediščino predstavlja pomemben del slovenske gastronomije in je vredna obiska za vse ljubitelje dobre hrane.