Na sejmu Agra je bila danes v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano krogla miza Zmanjševanje izgub hran – izzivi in priložnosti.

Na njej so sodelovali Tadeja Kvas Majer z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Martin Jezeršek iz Gostinstva Jezeršek, Zdenko Podlesnik iz Zveze Lions klubov, distrikt 129, ter Bor Trček, vodja zagotavljanja kakovosti in odgovornega vodenja pri Hoferju. 

Leta 2020 smo v Sloveniji zavrgli 68 kilogramov hrane na prebivalca, zato želimo količino odpadne hrane čim bolj zmanjšati, vsaj za polovico, K temu so usmerjeni ukrepi ministrstva oziroma vlade. Prvo je že pripravilo nekaj priporočil o tem, kako zmanjšati količino odpadne hrane v vsakdanjem življenju, o načrtovanju obrokov, o pravilnem shranjevanju in poznavanju datumov na živilih ter o rokih uporabe.  

Tadeja Kvas Majer z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob tem povedala, da so na ministrstvu pripravili strategijo Spoštujmo hrano, spoštujmo planet. 

Ta strategija naslavlja celotno prehransko verigo, njen cilj pa je, da izgubimo čim manj hrane. K zmanjšanju teh količin lahko prispeva vsak v prehranski verigi, pa tudi vsak posameznik, je dodala.  

Skupaj z drugimi ministrstvi in interesnimi združenji pripravljajo večletni akcijski načrt vlade za zmanjšanje zavržene hrane, ki naj bi ga vlada začela obravnavati aprila. Ministrstvo pa bo pripravilo tudi spletno platformo za ozaveščanje s praktičnimi napotki, kako ravnati s hrano.  

Jezeršek je predstavil ravnanje s hrano pri njih, imajo namreč  trajnostno poslovno strategijo, zavržejo pa 21 odstotkov hrane, ki pride k njim. Kot je poudaril, so velika težava predvsem dogodki, tam namreč ostane največ zavržene hrane. Zato si prizadevajo ozaveščati tako naročnike kot udeležence, da naj pazijo na naročanje oziroma se na dogodke prijavijo oziroma udeležbo odpovedo. Opozoril pa je, da ni infrastrukture za ravnanje s presežno hrano, saj jo odnašajo prostovoljci. 

Zdenko Podlesnik iz Zveze Lions klubov, distrikt 129, je predstavil projekt donirana hrana, ki poteka že deset let.  Tako podarjajo hrano v približno 30 krajih, pri tem sodeluje 117 trgovin in vse največje trgovske družbe.  Lani so podarili čez tisoč ton zbrane hrane, dnevno pa oskrbijo od 400 do 500 oseb. 
 
Bor Trček, vodja zagotavljanja kakovosti in odgovornega vodenja pri Hoferju, pa je pojasnil, da poskušajo kupce ozaveščati, da je hrana, ki ji je uradno potekel rok uporabe, še lahko užitna, za manj zavržene hrane pa skrbijo tudi tako, da kupce ozaveščajo o ravnanju z živili.  

___________________________________________________________ 

PR: pomurski sejem