Pri ohranjanju dobrega počutja in zdravja veliko vlogo igra kakovost zraka v notranjih prostorih. Za zdravo sluznico, ki je prva obramba pred okužbami dihal, virozami in alergijami, mora biti zrak dovolj vlažen in čist.

Pri ohranjanju dobrega počutja in zdravja veliko vlogo igra kakovost zraka v notranjih prostorih. Za zdravo sluznico, ki je prva obramba pred okužbami dihal, virozami in alergijami, mora biti zrak dovolj vlažen in čist. V hladnejšem delu leta, ko več časa preživimo v zaprtih prostorih, so čistilci zraka nepogrešljiv pripomoček za izboljšanje kakovosti zraka v domovih in delovnih prostorih. 

Čist in dovolj vlažen zrak je prva obramba pred obolenji
Začetek kurilne sezone vpliva na padec vlažnosti zraka, zaradi česar se mnogi ljudje srečujejo s težavami, kot so razpokane ustnice, suhe oči, razdražena koža, kašelj ter praskanje v grlu. Suh zrak prav tako povečuje dvigovanje prahu in drugih delcev v prostorih, kar je še posebej neugodno za astmatike in alergike. Ohranjanje čistega in dovolj vlažnega zraka je torej prva obramba v boju proti virusom in obolenjem. 

Učinkovito odstranjevanje škodljivih delcev
Jeseni in pozimi je uporaba čistilcev zraka ena od rešitev za boljše počutje in zagotavljanje zdravja. Kaj so njihove prednosti? Ventilatorski čistilci zraka so opremljeni s filtrirnimi sistemi, ki lahko učinkovito odstranijo škodljive delce, alergene, mikrobe, dim in druge onesnaževalce iz zraka. Priročni so tudi v primeru prenavljanja stanovanj in beljenja, ko je v zraku še več prašnih delcev in morda celo neprijeten vonj. 

Svež zrak v vseh vremenskih razmerah
Ena od prednosti čistilcev zraka je neprekinjeno delovanje, ne glede na vremenske razmere ali letni čas. Ko je zunanji zrak močno onesnažen z delci, dimom ali strupenimi snovmi, kar je pozimi pogosteje, je uporaba čistilca zraka najbolj učinkovita metoda za zagotavljanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Z odpiranjem oken lahko v prostore zanese škodljive snovi, poleg tega pa to povzroči velik temperaturni padec in energetsko izgubo. Čistilci zraka ohranjajo konstantno temperaturo brez nepotrebnega trošenja energije. 

Naravi prijazna rešitev s filtrom za aktivno oglje
Aktivno oglje je vsestranski naravni material, ki ga uporabljamo za čiščenje vode in zraka, odstranjevanje neprijetnih vonjav pa tudi v zdravstvu in drugih industrijah. Ker gre za okolju prijazen obnovljiv vir, so pri Gorenju razvili čistilec zraka s posebnim 3-slojnim filtrom, ki vsebuje tudi plast iz aktivnega oglja. Ta je primeren za uporabo v prostorih do 60 m2, brez skrbi pa ga lahko prižgete tudi ponoči, saj je pri najnižji hitrosti tišji od šepetanja in ne presega vrednosti 25 decibelov. S pomočjo senzorjev zaznava, kakšna je kakovost zraka v stanovanju, in jo prikaže v obliki svetlobnih obročev. 

Čistilci zraka so enostavna in učinkovita rešitev za zagotavljanje svežega zraka v zaprtih prostorih, še posebej v hladnejših mesecih, ko več časa preživimo v udobju toplega doma. 


VIR: IPPR