pošiljamo vam odziv poslanca Evropskega parlamenta Matjaža Nemca na neofašistični dogodek v Rimu

Spoštovane in spoštovani,

pošiljamo vam odziv poslanca Evropskega parlamenta Matjaža Nemca na neofašistični dogodek v Rimu:

“Najodločneje obsojam nedeljsko dogajanje sredi italijanske prestolnice, ko je več sto neofašistov s fašističnim pozdravom izkazovalo pripadnost fašistični ideologiji. Ta demonstracija pripadnosti fašizmu, ki je milijonom Evropejk in Evropejcev zadal nepopisno trpljenje in uničeval temelje človečnosti, je alarm celotnemu demokratičnemu svetu, še posebej Evropski uniji. Ta je svoj nastanek, vse bolj kaže tudi obstanek, zgradila ravno na vrednotah svobode narodov in miru, kar je nacifašizem pred in v medvojnih letih z nasiljem, represijo in totalnim uničenjem želel izničiti.

Ob tovrstnih provokacijah, ki jim v sosednji Italiji žal nismo priča prvič, in nemalokrat tihi podpori radikalnih in populističnih strank, se tudi v Sloveniji odpirajo stare, nikoli povsem zaceljene rane. Te pričajo o silnem trpljenju našega naroda pod fašističnim režimom. Strah, ki ga sejeta apatijo in neodločnost pri obsodbi in pozivu h kazenski odgovornosti tovrstnih dejanj, je mnogokrat večji kot dejanje samo. Zato je naša skupna evropska odgovornost, da združeni v zavezah na miru in spoštovanju med narodi utemeljene Evropske družine stopimo skupaj ter se zoperstavimo vsakršnim, še tako pritajenim poskusom obujanja fašizma.

Ob tem se pridružujem svojim poslanskim kolegom in članom evropskih socialistov in demokratov iz Italije ter jim izrekam vso podporo, v neomajnem prepričanju, da mora to dotično dejanje pred pristojnimi institucijami Italije ter Evropske unije dobiti ne le politični, temveč sodni tudi epilog!”

VIR: Pisarna evropskega poslanca Matjaža Nemca SD/S&D