V teh dneh je svoja vrata za pomoč beguncem iz Ukrajine odprl Ukrajinski dobrodelni center "Chervona Kalyna" v spodnji etaži Emporiuma v BTC City na Latinskem trgu 6 v Ljubljani.

V njem si begunci iz Ukrajine lahko izberejo oblačila, čevlje, šolske potrebščine, igrače, dobijo osnovne informacije v zvezi z bivanjem v Sloveniji ter možnost za druženje, učenje in vključitev v delavnice. Dobrodelni center "Chervona Kalyna" se je odprl v sodelovanju Veleposlaništva Ukrajine v RS, Slovenske karitas in družbe BTC, ki je omogočila brezplačno uporabo prostora. Ukrajinski center je poimenovan po rdečem Vibornumu, ki je prepoznavno jagodičevje v Ukrajini in ima za begunce tudi simbolni pomen povezanosti z domovino.

Natalya Markevych, vodja dobrodelnega centra in predstavnica Veleposlaništva Ukrajine v Republiki Sloveniji je izrazila hvaležnost vsem, zaradi katerih je ta center zaživel: »Center je nastal z željo, da bi prostor, kjer se begunci iz Ukrajine počutijo doma, dobijo  prvo pomoč ter prostor za druženje in učenje, kjer se bodo počutili prijetno, kar bo imelo pozitivne posledice tako za Ukrajino kot za Slovenijo.«

»Prebivalcem Ukrajine je vojna čez noč pokazala najbolj temno plat življenja. Prav je, da v takšni situaciji ozavestimo, kako neprecenljivo vrednost ima mir, in da vsak pomaga po svojih močeh. V družbi BTC smo izkazali čut za skupnost in humanost in podprli prizadevanja Karitasa za pomoč ukrajinskim beguncem, ki so zatočišče našli v Sloveniji. Hvala Karitasu in njegovim prostovoljcem za nesebična prizadevanja za organizacijo centra. Verjamemo, da bo ta prostor ljudem v stiski odvzel vsaj delček vsakodnevnih skrbi in pomagal ohranjati upanje v dobro in zaupanje v življenje,« izpostavlja Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC, ki so prostor dali v brezplačen najem. 

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas »Kjer je volja, tam je tudi pot. Kjer so ljudje odprtega srca ni ovir, so samo izzivi na skupni poti. Z veseljem smo prisluhnili zamisli Ukrajinskega veleposlaništva za ukrajinski dobrodelni center v Ljubljani. Hvala vsem ukrajinskim prostovoljcem za njihov trud in prizadevanje in hvala tudi podjetju BTC, ki je omogočilo prostore. Na Slovenski karitas trenutno z materialno pomočjo pomagamo več kot 1.200 beguncem iz Ukrajine, ki so po celi Sloveniji v zasebnih namestitvah. Na Karitas v Celju in Mariboru za njih že organiziramo tedenska srečanja in delavnice za otroke. Tudi ta center v Ljubljani bo postal prostor pomoči za odrasle in prostor druženja, učenja in igre za otroke.  Želimo vsem Ukrajincem, ki so pribežali  v Slovenijo, da bi se tukaj dobro počutili  in bili povezani z nami in med sabo.«  

Z dogodkom smo uradno odprli delovanje dobrodelnega centra. V centru se bodo izvajale tudi druge aktivnosti in socialne dejavnosti za odrasle in otroke (družabništvo, učenje slovenskega jezika …). V centru deluje tudi otroški kotiček, ki bo namenjen sproščujoči igri. 
Ob tej priložnosti vabimo k darovanju šolskih potrebščin – zvezkov, copatov, peresnic, torbic, barvic, svinčnikov … za lažji vstop otrok iz Ukrajine v šolo. Otroci bodo veseli športnih igrač (rolk, skirojev, badmintona, žog…). Dobrodošle so tudi družabne in didaktične igre za otroški kotiček. Zbrani material se lahko prinese v skladišče na Letališki 32, vsak delovni dan od 9:30 do 18:00.

V center je vključenih več kot 25 prostovoljcev iz Ukrajine, nekateri so v Sloveniji dlje časa, drugi so pribežali sem v času vojne. Prostovoljka Tanja je ob svojem prostovoljskem delu povedala: »Tu v tem centru delam, zato da po svojih močeh pomagam svojemu narodu z informacijami, pri razdeljevanju oblačil… in jim stojim ob strani.« 

Hvala, da skupaj lajšamo težke trenutke vsem, ki so pred vojno zbežali v Slovenijo. 

PR: Karitas