Letna razstava šole Svet umetnosti

Bolano


Letna razstava šole Svet umetnosti


21. 6.–18. 7. 2023
Galerija Škuc
, Stari trg 21, Ljubljana
Odprtje: sreda, 21. 6. 2023, 19.00
____________

Umetnice_ki: Johanna Hedva, Finnegan Shannon, Olivia Spring (SICK Magazine), RA Walden
Kuratorki: Urška Aplinc, Lara Plavčak
Svetovanje in pomoč pri izvedbi: Vesna Bukovec, udeleženki_ca 19. leta Sveta umetnosti Jernej Čuček Gerbec, Lin Gerkman, Lara Nagy, Lara Zupan
____________


Razstava Bolano sopostavlja prakse umetnic_kov, ki se identificirajo kot ovirane_i in/ali kronično bolne_i, s čimer želi doživljanje bolezni in oviranosti, pogosto vezano na zasebno, postaviti v javni prostor. Vključuje dela mednarodnih umetnic_kov Johanne Hedva, Finnegan Shannon in RA Walden ter čitalnico, ki jo je kurirala ustanoviteljica in urednica SICK Magazine Olivia Spring.

V svoji praksi avtorice_ji raziskujejo oviranost in bolezen kot živeto izkušnjo v izrazito abilistični družbi, obenem pa ustvarjajo pogoje za dostopnost, razumevanje in skrb.

Skozi prakso, metodologijo dela in obrazstavni program poskušamo v središče postaviti dostopnost. Razstava predstavlja različne poglede umetnic_kov, ustvarjalk_cev in skupnosti, ki ustvarjajo prostor za premislek tem in povezav oviranosti, umetnosti, sodobne družbe; s čimer se želimo približati drugačnim pogojem za delo, povezovanje in vključenost.

VEČ

INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI
____________

SPREMLJEVALNI DOGODKI

23. 6. ob 18.00: Ogled razstave za osebe s slepoto in slabovidnostjo s tiflopedagogom Petrom Rotom (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica) – v slovenskem jeziku.

29. 6. ob 18.00: Predstavitev knjige Your Love Is Not Good (Tvoja ljubezen ni dobra) in pogovor z avtorico_jem Johanno Hedva – v angleškem jeziku, ob spremstvu tolmača za slovenski znakovni jezik. Moderatorka: Suzana Tratnik. Soorganizira: Knjigarna Azil (ZRC SAZU).

7. 7. ob 18.00: Ogled razstave s kuratorkama – v slovenskem jeziku, ob spremstvu tolmača za slovenski znakovni jezik.

13. 7. ob 18.00: Predavanje Amande Cachie Sodobna umetnost o oviranosti: estetika dostopnosti in institucionalna kritika – v angleškem jeziku, ob spremstvu tolmača za slovenski znakovni jezik, opremljeno z angleškimi podnapisi. Predavanje bo potekalo prek Zooma, prijave na: info@scca-ljubljana.si.

18. 7. ob 18.00: Končni ogled razstave s kuratorkama – v angleškem jeziku.

Vir: Svet umetnosti/SCCA-Ljubljana, Galerija Škuc