napovednik


Odprti poziv
Odprti poziv za slovenski paviljon: 18. mednarodna arhitekturna razstava La Biennale di Venezia 2023
Rok za oddajo projektov: 13. oktober 2022
 Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi zainteresirane k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia!
Namen poziva je izbrati projekt in projektno skupino, ki bo zasnovala, oblikovala, izvedla in predstavljala slovenski paviljon na 18. mednarodni razstavi arhitekture. K sodelovanju so vabljeni arhitekti, krajinski arhitekti, urbanisti, oblikovalci, umetniki, kustosi, raziskovalci in drugi posamezniki (pa tudi organizacije) različnih izobrazb oziroma profilov, aktivni na področju arhitekture, krajinske arhitekture, prostorskega načrtovanja in drugih disciplin, ki lahko prispevajo h koncipiranju, produkciji in predstavitvi vsebin paviljona.
Več informacij in vsebinska izhodišča >>

BIO27
Dnevi Produkcijske platforme BIO27
23.–25. september 2022│Različna prizorišča
Zaključek svoje razstave v MAO Produkcijska platforma BIO27 obeležuje z naborom dogodkov in aktivnosti, ki predstavljajo njeno delovanje v sklopu 27. izdaje bienala oblikovanja. Dneve bo otvorila okrogla miza, čez vikend pa se bodo zvrstili vodeni ogledi, čajni obred na Kraterju, zaključek Oblikovalskega izziva 1498/2022 na Domačiji Pr'Lenart ter voden ogled po razstavi BIO27 s kustosinjo Jane Withers.
Več >>Nedelja na BIO27 >>
Nedelja na BIO27 X voden ogled
Jane Withers: BIO27 Supervernakularno
25. september 2022│MAO│11.00

S kustosinjo letošnjega bienala se bomo podali po razstavi BIO27 Supervernakularno in raziskali rastoče ter ambiciozno gibanje, ki sta ga pri oblikovanju bolj trdožive in pravične prihodnosti navdihnili vernakularna arhitektura in inteligenca oblikovanja. Ne zamudite zadnje priložnosti za ogled celotne bienalne razstave, preden se razstava Produkcijska platforma BIO27 preseli v Plečnikovo trafiko v centru Ljubljane. 
Več >>
Nedelja na BIO27 X MiniMAO
Ustvarjalna delavnica VOLNA + VODA + MILO = FILC
25. september 2022│MAO│11.00

Naš osnovni material bo tokrat klobučevina (filc)! Spoznali se bomo s tehniko polstenja volne ter ustvarjali sodobne unikatne izdelke. Ustvarjalna delavnica je namenjena otrokom med 5. in 12. letom. Prijave: izobrazevanje@mao.si
Več >>
BIO27 x Plečnikova trafika
Pop-up kiosk DobraVaga: Kamen, papir, škarje
do 2. oktobra 2022│Plečnikova trafika, Prešernov trg│na ogled podnevi in ponočiNa povabilo skupine Garnitura se predstavlja DobraVaga z razstavo arhitekturne dediščine v grafiki. Naslov Kamen, papir, škarje govori o igrivi povezanosti arhitekturnega sveta, ki nas obkroža, z mnogoterimi likovnimi izrazi avtorjev in avtoric, ki ga premišljujejo in upodabljajo. K vsebini razstave pristopajo s svojimi primarnimi mediji, povezuje pa jih končna zbirka grafik, ki postopek osrediščajo. S tem stopajo po poti razumevanja sveta, ki nam je bil zapuščen, in ga poskušajo uzreti ter vizualizirati z očmi sedanjosti.
Več >>
Okrogla miza
Ljubljano načrtujemo z vizijo
27. september 2022 I MAO I ob 18.00
Ob izteku razstave Ljubljano načrtujemo z vizijo, bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekala okrogla miza s predstavitvijo istoimenske knjige, ki je izšla jeseni 2021, s strokovno razpravo o aktualnih tematikah prostorskega načrtovanja v Ljubljani in o vizijah za prihodnost. Okroglo mizo organizira Mestna občina Ljubljana, podžupan prof. Janez Koželj in Oddelek za urejanje prostora. Razpravo bo moderirala dr. Liljana Jankovič Grobelšek.
Več >>

Razstava je na ogled še do 16. oktobra 2022 v arkadnem hodniku Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Dogodki v Evropskem tednu mobilnosti >>

Delavnice za otroke in odrasle
Dan brez avtomobila
22. september 2022│križišče intervencijske poti z Rusjanovim trgom│ob 15.00

Na delavnici za odrasle bomo s pomočjo zemljevida govorili o urbanizmu Fužin. Udeleženci bodo lahko označili mesta, ki jih motijo in podajali predloge za izboljšavo. Zbrane predloge bomo predali predstavnikom Četrtne skupnosti Moste.
Več >>

V okviru delavnice Nariši si kolesarsko pot pa se bodo otroci preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Pogovarjali se bomo kako se premikajo po naselju in na zemljevidu označili kolesarske in pešpoti ter mesta, ki so jim najljubša in jih je nujno potrebno ohraniti.
Več >>
Športno-rekreativna prireditev
Fužinetlon
20. september 2022│Športno igrišče Z-športa, Nove Fužine│ob 15.00

Na Fužinetlonu se z delavnicami, športnimi aktivnostmi in drugimi dejavnostmi predstavljamo ustanove, društva in organizacije, ki delujemo na Fužinah in v bližnji okolici. Organizirata ga Društvo SPM in Center za socialno delo Ljubljana – Skupnostni programi za mlade. Več >>
Dogodek ob Svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni
Sprehod za spomin
21. september 2022│Dom starejših občanov Fužine│ob 16.00

V organizaciji Doma starejših občanov Fužine se bomo z njihovimi varovanci sprehodili po Fužinah in javnost opozorili na to, da je problem demence vse večji in da si osebe z demenco, tako kot drugi, zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi.
Več >>

Center za kreativnost >>

Center za kreativnost: Voden ogled
Mika Cimolini: Ustvarjeno v Sloveniji
22. september 2022│ Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3│17.00

Razstava predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del več kot 200 slovenskih ustvarjalcev sodelujočih v programih Centra za kreativnost - interdisciplinarne platforme za razvoj kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji. Po razstavi nas bo vodila vodja programa Centra za kreativnost Mika Cimolini.
Več>>BIO27 Spremljevalni program >>
Inovativne prakse v urbanističnem načrtovanju
Konferenca Palača divjine
28.-29. 9. 2022│Spletni prenos v živo
Konferenca; kurirata jo Gaja Mežnarić Osole in Danica Sretenović, je vzniknila iz izjemno uspešnega mednarodnega izobraževalnega programa, ki je letos maja k sodelovanju pritegnil arhitekte, krajinske arhitekte, pravnike in ekologe iz 9 držav. Cilj konference je vzpostaviti dialog med predlogi interdisciplinarnih kolektivov ter odločevalci. Osrednji govorci na dogodku bodo: Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut), Debra Solomon (Urbaniahoeve Foundation) in Rok Kranjc (Inštitut za ekologijo).
Več o konferenci in brezplačna registracija>>

PR: Muzej za arhitekturo in oblikovanje