napovednik dogodkov in poziv muzeja MAO


ODPRTI POZIV

BIO28 Dvojna agentka
Govoriš jezik rož?


Prijave sprejemamo še do 1. marca 2024!

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) objavlja odprti poziv za sodelovanje pri 28. bienalu oblikovanja: Dvojna agentka, ki ga bo kurirala Alexandra Midal.

Letos bomo razvili projekte, ki stremijo k prepletanju raznovrstnih medijev in disciplin, kot so oblikovanje, rokodelstvo, uporabne umetnosti in film, v postopke in rezultate, ki prispevajo k temi in prinašajo svež pogled na oblikovanje. Odprti poziv k sodelovanju pri produkcijski platformi Dvojna agentka vabi lokalne in regionalne oblikovalske in druge interdisciplinarne kolektive, in sicer v eno od petih projektnih tem produkcijske platforme BIO28 in Centra za kreativnost (CzK). Izbrani udeleženci bodo pod mentorstvom osmih priznanih oblikovalcev obravnavali teme materialnosti, jezika, oblikovanja kot orodja javnosti, marginaliziranih skupnosti in filma.

Mentorji BIO28: Dvojna agentka so matali crasset, dach&zephir, El Último Grito, Polonca Lovšin in Studio Yukiko v sodelovanju z Grashino Gabelmann.

Več informacij

Prijavite se na tej povezavi

RAZSTAVA

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

30. 11. 2023—19. 5. 2024, vsak dan, razen ponedeljka

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

Več na povezavi >>

LUV fest 2024 na gradu Fužine
Festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja

Za vse, ki vas vodi ljubezen do kulturne dediščine!

Sobota, 2. marca 2024 ob 11. uri

Ljubljanski LUV fest bomo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Gradu Fužine praznovali z vodenim ogledom gradu, na katerem boste spoznali fužinskega graščaka Fidelisa Terpinca, njegovo ženo Josipino, ter posvojeno hčerko Emilijo, za katere roko se je zanimal tudi mladi pesnik in pisatelj Ivan Tavčar. Ljubezenske in druge zgodbe iz grajske preteklosti vam bo povedala umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko. Pustite se zapeljati njeni besedi o kulturni in stavbni zgodovini gradu Fužine, ne bo vam žal!

Več o dogodku na povezavi

#luvfest
#visitljubljana
#ljubljana

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Nedelja v MAO

Nedelja,  3.marca 2024 ob 11. uri

Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Tokrat bo po razstavi vodil Aleksander S. Ostan, arhitekt in urbanist, predavatelj in publicist, fotograf in raziskovalec, avtor razstave Iskanja v risbi, spoznanja v misli, Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja v Cankarjevem domu.
 
Ustvarjalna delavnica: Stol skozi čas

Kaj vse lahko uporabimo za sedenje, posedanje, poležavanje? Stol je največkrat zasnovan in najbolj raznovrstno oblikovan del pohištva. Ogledali si bomo razvoj stola skozi zgodovino, spoznali najbolj znane, zanimive in nenavadne stole. Sprehodili se bomo skozi razstavo in ugotavljali zakaj je bil Ravnikarjev stol Articulum tako poseben. V delavnici bomo nato izdelali mini maketo stola.

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Več na povezavi


AUDIO - VIDEO VODSTVA po razstavi

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Ob razstavi smo v MAO posneli tudi predstavitvene audio-video filme, ki so, tako kot koncept razstave, razdeljeni na štiri vsebinske sklope:

Uvod
Kabinet
Spomenik
Hiša
Mesto

Snemalec in montažer: Luka Karlin
Kustos: dr. Miloš Kosec


Razstava je na ogled vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure.
Vljudno vabljeni!




Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti

Kapela MAO I 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.


Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.
Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.
JANEZ KOROŠIN
Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020


Cena: 36 evrov, 318 strani, slo.

Janez Korošin je za svoje fotografsko delo je prejel številna mednarodna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. Leta 2000  je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP dobil naziv »ekscelenca FIAP«.

Razkošna monografija je že naprodaj v MAO trgovini.
Napovedujemo izid kataloga

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Katalog izide marca 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.

VIR: MAO