Neurja, ki so so v preteklih dneh prizadela velik del Slovenije, so povzročila tudi okvare na elektroenergetskem omrežju, zaradi česar je večj deset tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije.

Datum objave:
26. julij 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik
Neurja, ki so so v preteklih dneh prizadela velik del Slovenije, so povzročila tudi okvare na elektroenergetskem omrežju, zaradi česar je večj deset tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije. Elektrodistribucijska podjetja si prizadevajo za odpravo okvar, čeprav ponekod odjemalci do nadaljnjega ostajajo brez oskrbe z električno energijo.

Iz Elektra Maribor, kjer je včeraj kar 44.000 odjemalcev ostalo brez elektrike, sporočajo,  da s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev skušajo zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo, vendar pa bo zaradi novih neurij, oteženega in nevarnega terena pri odpravi napak, večje število uporabnikov do nadaljnjega brez oskrbe z električno energijo. Včeraj ob 20. uri je bilo brez električne energije še okoli 2.000 odjemalcev. 

Iz Elektra Celje poročajo, da je bilo danes ob 8. uri na širšem distribucijskem omrežju Elektra Celje brez električne energije 92 odjemalcv, in sicer na Distribucijski enoti Velenje (Nadzorništvo Velenje) 84 odjemalcev ter na Distribucijski enoti Slovenj Gradec (Nadzorništvo Ravne) 8 odjemalcev.

Interaktivni zemljevid stanja omrežja Elektra Ljubljana ob 9.10 uri kaže, da je brez oskrbe z elektriko 680 uporabikov.

Na območju Elektra Primorska je trenutno brez električne energije še 445 odjemalcev na Tolminskem (Trebuša), Kanalskem (Lig, Vrtače Korada, Kal nad Kanalom, Testeni, ČHE Avče), in na Goriškem (Čepovan, Lokovec). Ekipe so že od zgodaj zjutraj na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, napake bodo poskušali v celoti odpraviti tekom dneva.

Z Elektra Gorenjska o večjih težavah niso poročali. 

VIR: Naš Stik