V Osrednji knjižnici Celje sta včeraj potekala dogodek "Discover Slovenia in Frankfurter Allgemeine Zeitung" (Odkrijte Slovenijo v Frankfurter Allgemeine Zeitung) in odprtje razstave "Jugend Schreibt" (Mladina piše).

Celje, 20. oktober 2023 - V Osrednji knjižnici Celje sta včeraj potekala dogodek "Discover Slovenia in Frankfurter Allgemeine Zeitung" (Odkrijte Slovenijo v Frankfurter Allgemeine Zeitung) in odprtje razstave "Jugend Schreibt" (Mladina piše). Dogajanje v Celju se bo odvijalo v sklopu projekta po vsem svetu branega in vplivnega nemškega časopisa Franfkurter Allgemeine Zeitung (FAZ), pri katerem se mladi in njihovi učitelji iz vse Evrope eno leto preizkušajo v vlogi novinarjev. Letos se projektu premierno pridružuje tudi Celje.

Frankfurter Allgemeine Zeitung je eden najvplivnejših in najuglednejših nemških dnevnih časopisov, ki izhaja že od leta 1949 in je odtlej eden ključnih informacijskih virov v nemškem govornem območju. Projekt, ki poteka že 36 let, je doslej k ustvarjanju privabil okoli 2000 mladih novinarjev z vsega sveta, ki so objavili članke in reportaže v FAZ.

Letos se je projektu premierno pridružilo tudi Celje in naša mladinska novinarska ekipa, ki jo sestavlja 16 učencev in dijakov ter učitelji iz Osnovne šole Frana Roša, Osnovne šole Lava, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje in Gimnazije Celje - Center.

Projekt poteka pod pokroviteljstvom Zavoda Celeia Celje in Mestne občine Celje, za vse nas pa predstavlja izjemno priložnost za predstavitev številnih zgodb iz preteklosti in sedanjosti našega mesta in regije, ki bodo dosegle širok krog bralcev v nemškem in svetovnem prostoru. Mladim omogoča tudi ustvarjanje medgeneracijskega in medkulturnega dialoga ter jim prinaša bogato izkušnjo, saj bodo lahko skozi pestrost raziskovalnega in novinarskega dela spoznavali in razvijali svoje potenciale, talente in znanje.

Na včerajšnjem dogodku in odprtju razstave so s predstavitvijo svojih prispevkov sodelovali mladi s celjskih osnovnih in srednjih šol, predstavitvi pa so se pridružili tudi Gregor Deleja, direktor občinske uprave Mestne občine Celje, mentorja in izvajalca projekta Mladi pišejo, dr. Gerald Hühner in dr. Monica Hühner z Inštituta Discimus Lab. Z glasbeno spremljavo je razstavo na pot pospremil kitarist in pevec Matic Dokler.

Razstava, ki bo v pritličju Osrednje knjižnice Celje na ogled do konca novembra 2023 in jo je podprla tudi Slovenska turistična organizacija, prikazuje doslej objavljene reportaže iz Slovenije, dokumente projektnega dela, mednarodne odzive ter sedanje in bodoče teme, ki jih mladi novinarji obravnavajo v projektu. Dogodek in razstava sta posvečena tudi slovenski literarni ustvarjalnosti, ki sta v središču letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma (18.-23. oktober).

Vabljeni k ogledu.

VIR: MOC