Glovo je poslovanje v letu 2021 na slovenskem trgu začel z naročilom iz Hood burgerja in ga zaključil z McDonald‘som, po dodeljenih napitninah pa se Slovenci uvrščamo na 10. mesto med 25. državami


Ljubljana, 31. januar 2022 — Dostava na dom je v času pandemije covid-19 nedvomno postala nepogrešljiva za marsikoga. Dostava namreč ni več omejena zgolj na hrano, kurirji vam na dom dostavijo tudi led, osnovna živila, ločitvene dokumente, knjige, darila in celo zdravila.

Slovenci nismo obdobja pandemije covida-19 izkoristili samo za več ukvarjanja s športom, temveč smo se posvetili tudi pridobivanju in obnavljanju naših kuharskih veščin. Kljub temu da smo več časa preživeli v domačih kuhinjah, pa je dostava na dom v tem času nedvomno postala nepogrešljiva storitev za marsikaterega Slovenca. Dostava namreč ni več omejena samo na hrano, saj lahko s pomočjo aplikacije na dom naročite tudi osnovna živila, knjige in celo darila. 

Na slovenskem trgu dostave na dom je bilo lansko leto zelo pestro. Na trgu se je s prevzemom slovenske e-Hrane namreč pojavil nov igralec, špansko podjetje Glovo, za katerim je zanimivo leto. Z delovanjem so namreč začeli v kar 9 novih državah in 510 mestih in so sedaj prisotni v 1300 mestih in 25 državah, med katerimi je tudi Slovenija. 

Prisotnost na različnih trgih s seboj prinaša tudi nenavadna naročila. V Črni Gori so tako Glovovi kurirji nekomu dostavili ločitvene dokumente, v Gruziji so dostavljali insekte za anakondo, na Poljskem so dostavili 732 čajnih vrečk ter kar 40 škatel odvajal v Španiji. 

Leto 2021 je Glovo začel z naročilom 6 vreč ledu v Barceloni, ob začetku delovanja v Sloveniji pa je prvo naročilo prišlo iz Hood Burgerja. Zadnje slovensko Glovo naročilo leta 2021 je bilo opravljeno v McDonald'su 31. decembra ob 16.33 uri, čisto zadnje naročilo leta pa je bilo opravljeno v Almadi, kjer si je nekdo zaželel vodko in viski. 

Za Glovo je bil najbolj naporen dan nedvomno 18. december, ko so po celem svetu obdelali kar 1,4 milijona naročil. Za Glovove kurirje v Sloveniji pa je bil najbolj naporen dan petek 12. 11., ko so ob 11.32 dostavili kar 95 naročil. 

Glovo pa ima tudi zelo zveste naročevalce. V Sloveniji je tako nekdo opravil kar 493 naročil v skupni vrednosti 3200 evrov, med vsemi državami, kjer je Glovo prisoten, pa je rekorder opravil naročila v skupni vrednosti kar 130.000 evrov. 

V prvem letu novega desetletja so uporabniki pri Glovu največ naročali pico, burgerje in piščanca, v Sloveniji pa so bila najbolj popularna naročila burgerji s krompirčkom, pad thai in falafel. Nedelja pa je bila tisti dan, ko so uporabniki aplikacije naročali hrano, po kateri zares hrepenijo – sladice. Ob nedeljah so tako največ naročali raznorazne lokalne sladice in sladoled, Slovenci pa smo posegali po bolj zdravih izbirah in svoje hrepenenje po sladkem krotili s smutiji.

Pri dostavah na dom so zelo pogoste napitnine, ki jih uporabniki ob naročilu preko aplikacije dodelijo kurirju. Med 25 državami, v katerih je Glovo prisoten, je Slovenija po dodeljenih napitninah na 10. mestu, z Glovom pa je zadovoljnih kar 95 % uporabnikov aplikacije. Najboljše napitnine kurirji dobijo v Romuniji, kjer povprečna napitnina znaša 7,60 evra, na drugem mestu je Španija s 4 evri, na tretjem mestu pa je Hrvaška, kjer povprečna napitnina znaša 2,90 evra. 

Leto 2021 pa je bilo za Glovo tudi zeleno. Zaznali so kar 48 % naročil iz veganskih restavracij, 90 % vseh naročil pa ni vsebovalo plastičnega pribora za enkratno uporabo. Več kot polovica vseh naročil je bilo v Kirgizistanu, Italiji in Ukrajini dostavljenih z okolju prijaznimi prevoznimi sredstvi. 

Uspešno leto 2021 je tako več kot 180.000 Glovovih kurirjev zaključilo s kar 571.745.324 opravljenimi kilometri, kar ustreza 52.000 krogom okoli Lune. 

Več informacij dobite na povezavi http://delivered.glovoapp.com/ 

O podjetju Glovo
Glovo je ena prvih aplikacij za dostavo več kategorij izdelkov in ena vodilnih platform za dostavo na svetu. Družba Glovo, ustanovljena leta 2015 v Barceloni, deluje v južni Evropi in regiji EMEA. Aplikacija povezuje uporabnike z restavracijami, verigami supermarketov in maloprodajnimi trgovinami. Vključuje tudi kategorijo "karkoli", ki uporabnikom omogoča, da v svojem mestu naročijo, karkoli želijo. 

Za več informacij o Glovu obiščite: http://about.glovo.com/en/ 

PR: Glovo