Letošnji Dnevi elektrotehnike, ki jih skupaj organizirata Tehniški muzej Slovenije in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, so prestavljeni na april. Dogodek bo potekal od jutri, 23. aprila, do petka, 26. aprila, med 9:00 in 13:00 v prostorih muzeja v Bistri pri Vrhniki.

Datum objave:
22. april 2024

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Mare Bačnar
Letošnji Dnevi elektrotehnike, ki jih skupaj organizirata Tehniški muzej Slovenije in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, so prestavljeni na april. Dogodek bo potekal od jutri, 23. aprila, do petka, 26. aprila, med 9:00 in 13:00 v prostorih muzeja v Bistri pri Vrhniki.

Premik dogodka na april prinaša svež pristop. Letošnji Dnevi elektrotehnike prinašajo širok spekter eksperimentov in predstavitev, ki so jih pripravili sodelavci Fakultete za elektrotehniko. Obiskovalci se bodo lahko seznanili z naslednjimi temami:

Vetrna elektrarna in obnovljivi viri
Vetrna elektrarna je eden izmed eksperimentov, kjer udeleženci spoznajo, kako se kinetična energija vetra pretvarja v električno energijo. Demonstracija vključuje uporabo vetrnega simulatorja za nadzor hitrosti vetra in proizvodnje energije.

Magnetni ping pong
Pri magnetnem ping pongu se demonstrira elektromagnetna sila, ki omogoča premikanje valjčka po cevi skozi ustrezno usmerjanje električnega toka v navitjih. Ta eksperiment ponazarja osnove, ki so potrebne za razumevanje delovanja električnih strojev.

Robotski pajek in študentska formula
Robotski pajek, ki je primer uporabe mobilnih robotov za raziskovanje težko dostopnih mest, in projekt Študentska formula, kjer študentje izdelajo dirkalnik za mednarodna tekmovanja, kažeta na praktično uporabo znanj pridobljenih na fakulteti.

VR predstavitev magnetnega polja
Virtualna resničnost omogoča vizualizacijo magnetnega polja, ki sicer ostaja nevidno človeškim očem. Ta eksperiment poudarja pomen razumevanja magnetnih polj za razvoj sodobnih tehnologij.

Inovacije v robotiki in zvoku
AI kamera OAK-D in usmerjeni zvočnik Acouspade sta primeri napredka v obdelavi podatkov in usmerjanju zvoka, kar odpira nove možnosti v tehnoloških aplikacijah.

Med tednom so Dnevi elektrotehnike namenjeni vnaprej najavljenim skupinam učencev zadnjih triletij osnovnih šol in srednješolcev. Ta del programa je posebej zasnovan, da mladim, ki razmišljajo o svoji prihodnosti in izbiri študija, ponudi vpogled v dinamični svet elektrotehnike. Nedeljski program pa je odprt za širšo javnost, ki lahko uživa v raznolikih predstavitvah in interaktivnih eksperimentih, pri čemer lahko dodatne informacije in rezervacije za skupinske oglede izven rednega urnika pridobijo preko elektronske pošte na programi@tms.si ali telefona 01/750 66 72. Dnevi elektrotehnike ponujajo edinstveno priložnost za vse, od mladih študentov do strokovnjakov in ljubiteljev tehnologije, da se poglobijo v svet elektrotehnike. Z bogatim izborom eksperimentov in predstavitev, ta dogodek vsako leto znova potrjuje svojo vrednost kot platforma za izobraževanje, inovacije in navdih.

VIR: Naš Stik