Letos mineva 800 let odkar je avstrijski in štajerski vojvoda Leopold VI. Babenberžan leta 1222 pri sv. Lovrencu dovolil tedenski sejem.

Na podlagi tega dovoljenja,  so lahko samostanski podložniki med seboj trgovali, niso pa smeli pobirati mitnine in stojnine, da ne bi trpeli interesi vojvodovih uradov v Mariboru. Pravica do tedenskega sejma je bila zadosten razlog, da se Lovrenc nadalje obravnava kot trško naselje. Posledično lahko v listini koroškega vojvode Bernharda iz leta 1255 zasledimo, da se prebivalci Lovrenca uradno naslavljajo z nazivom tržani.

Ta pomembna obletnica je v letu 2022 sovpadla z uradno otvoritvijo nove tržnične ploščadi in oživitvijo tržnične dejavnosti v Lovrencu na Pohorju, ki je bila v tem letu resnično pestra. Privilegij, ki smo ga prebivalci Lovrenca pridobili leta 1222 je pridobitev, ki se ja izkazala za strateško pomembno za razvoj kraja v prihodnje. Tržnica ne predstavlja samo osnovne izmenjave izdelkov, ampak je prostor druženja, izmenjave idej, mnenj in ima močno združevalno funkcijo že od same pridobitve pravic naprej. Sejemski dnevi se že od nekdaj odvijajo z roko ob roki s cerkvenimi, državnimi in krajevnimi prazniki, pomembnimi za lokalno prebivalstvo in njihovo družabno plat življenja. Že od nekdaj so bili pomemben družbeno – ekonomski dejavnik in zelo pogosto tudi vir in izhodišče družbenih sprememb.

V današnjem času pa pojem tržnice in z njim povezane vsebine predstavljajo vračanje prebivalcev k svojim koreninam in k vse večjemu spoštovanju in vrednotenju lokalnega, avtohtonega in domačega.

Zaradi tega smo še posebej veseli, da imamo v Lovrencu na Pohorju vse možnosti razvijanja tega potenciala. Ponosni smo, da imamo toliko lokalnih pridelovalcev in ponudnikov, ki so pripravljeni svoje izdelke deliti s širšo javnostjo.

Tržnične dneve bomo organizirali tudi v prihodnje. Trudili se bomo, da vam ponudimo čim širšo ponudbo izdelkov in spremljevalne dejavnosti vezane na naš kraj in našo tradicijo.

Obveščamo vas, da bodo tržnični dnevi v letu 2023 potekali VSAKO 1. SOBOTO V MESECU, NA TRŽNIČNI PLOŠČADI PRI MANCI. Prva tržnica bo v SOBOTO, 7. 1. 2022.
Vljudno vabljeni!

VIR: Občina Lovrenc na Pohorju