V okviru projekta zelene preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini smo konec meseca julija začeli s prvo fazo obnove kritičnega vročevodnega odseka v dolžini 250 metrov na lokaciji trgovskega centra Merkur. Z investicijo, s katero zmanjšujemo izgube toplotne energije, bomo zaključili v mesecu oktobru.

Obnavljamo kritični del vročevodnega omrežja  

V okviru projekta zelene preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini smo konec  meseca julija začeli s prvo fazo obnove kritičnega vročevodnega odseka v dolžini 250 metrov na  lokaciji trgovskega centra Merkur. Z investicijo, s katero zmanjšujemo izgube toplotne energije,  bomo zaključili v mesecu oktobru.  

Do leta 2028 je načrtovana prenova še preostalega 8.450 metrov vročevodnega omrežja.  

Gre za obnovo dela magistralnega vročevoda, ki poteka v smeri od Termoelektrarne Šoštanj do  Centralne energetske postaje (PE Energetika) v dolžini 250 metrov. Po dobrih 40 letih bo celovito  obnovljena toplotna izolacija, izvedena menjava korozijsko poškodovanih cevi, podporja in  sanacija poškodovanega betonskega dela. Obnova celotnega magistralnega vročevoda se bo v  sklopu projekta Preobrazba sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini nadaljevala v prihodnjih  letih in bo potekala od Centralne energetske postaje (PE EN) do Gorice v eni smeri ter v drugi do  industrijske cone pred naseljem Paka pri Velenju. 

Za obnovo predmetnega odseka je bil na javnem razpisu izbran izvajalec NIVIG, pogodbena  vrednost znaša 427.785,66 evra. Obnova mora biti dokončana najkasneje 90 dni od uvedbe v  delo, torej do sredine meseca oktobra 2024. Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije,  Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj ter Evropske unije iz Evropskega sklada za pravičen  prehod. 

S prvo fazo preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline, ki je ocenjena na 27  milijonov evrov, bomo ustvarili prihranke v višini do 22.000 MWh toplote letno. 

Naročnici in investitorki obnove dela vročevodnega omrežja sta Mestna občina Velenje in Občina  Šoštanj, investicijo pa koordinira Komunalno podjetje Velenje. 

VIR: Komunalno podjetje Velenje, d. o. o.